Att spara pengar till barnen kan hjälpa dem att få en bra start på sitt framtida vuxenliv. Många föräldrar, mor- och farföräldrar tycker det är svårt att veta vad som är den bästa sparformen för barn så därför vill vi dela med oss av lite tips.

 

Tänkt långsiktigt

Att spara till barn är oftast ett långsiktigt projekt. Nio av tio föräldrar sparar till sina barn, och de allra flesta månadssparar. Vi tycker att det är smart att spara långsiktigt med månadssparande. Då finns det ingen risk att sparandet inte blir av. Ett sparande till ett barn bör vara både enkelt och till rimliga avgifter. Hos Fundler kan du enkelt öppna ett automatiskt månadssparande och låta sparandet växa med barnen.

I stället för att spara pengarna till barnen på ett bankkonto med mycket låg- eller utan ränta kan det vara en bra ide att istället spara i aktier och fonder. På så sätt ger du också pengarna en chans att växa. Eftersom det är ett långsiktigt sparande kan det vara klokt att spara i fonder med riktigt låga avgifter.

 

Bra riskspridning och låga avgifter

Vill du ge barnen det bästa möjliga sparandet är det extra viktigt att investeringarna har bra riskspridning och låga avgifter. Är det tio år eller mer tills sparandet ska tas ut? Då kan det vara bra att spara med lite högre risk, eftersom det på lång sikt ger större chans till högre avkastning. Eftersom de flesta barnsparande är en långsiktig investering kan man därför acceptera en högre risknivå med lite större svängningar. Över långa tidsperioder har aktiefonder historiskt varit den bästa investeringen.

 

Enkelt sparande

Investeringssparkonton (ISK) har blivit ett mycket populärt konto att placera sparanden på. Hos Fundler kan du öppna många olika sparanden och har du mer än ett barn kan du skapa individuella sparanden till varje barn. Appen ger dig råd om bland annat vilken risknivå du bör ha och pengarna hamnar på ett Investeringssparkonto (ISK) i ditt namn.

Det finns många fördelar med att sparandet står i ditt namn istället för barnens. Då tillhör pengarna dig och det är du som disponerar över sparandet. På så sätt bestämmer du själv när du vill att barnet ska få pengarna och vad de får användas till. När du sparar till barn i ditt eget namn kan det vara bra att komplettera med ett testamente för att öronmärka pengarna till barnen.

 

Fördelar med ett Investeringssparkonto (ISK)

  • Sparandet investeras i fonder, aktier och andra värdepapper.
  • Du betalar ingen vinstskatt eftersom kontot är schablonbeskattat.
  • Schablonskatten betalas via deklarationen och redovisas automatiskt.
  • Det statliga investerarskyddet gäller.

 

Hur mycket ska man spara till barn?

Det är alltid bra att börja spara till barnen så tidigt som möjligt och eftersom denna typ av sparande normalt sker under en lång tid kan en relativt liten investering per månad ge stora summor i slutändan.

Exempelvis ger 1000 kr i månadssparande med en avkastning på 8% närmare 600 000 kr på 20 år. Det är mer än dubbelt så mycket (!) som om pengarna sparats på ett sparkonto med 1% ränta.

 

Ett tips är att bestämma ett belopp som dras automatiskt från ditt lönekonto varje månad. Du kan räkna ut hur mycket ett månadssparande kan bli i vår räknesnurra.