Fintech hotar bankerna

I en ny studie bedömer IMF (Internationella valutafonden) att fintech kommer utgöra ett stort hot för den traditionella banksektorn i framtiden. Detta eftersom vanliga former av pengar (såsom kontanter och bankinsättningar) kommer att få hård konkurrens framöver.

 

Sandvik varslar 2000 personer

Av bolagets 41 900 anställda kommer cirka 2000 att varslas enligt VD Björn Rosengren. Bolagets orderingång föll med 5% och uppsägningarna kan vara ett led i att förbereda sig mot en vikande konjunktur.

 

Skattechock för bilägare vid årsskiftet

Regeringen kommer att införa en ny körcykel för att mäta koldioxidutsläpp och för många som äger vanliga bilmodeller så som laddhybrider väntar en skattesmäll.

 

Vinstras för Nordea

Rapportsäsongen är i fullgång och i torsdags presenterade Nordea sin halvårsrapport som redovisade en rörelsevinst på cirka 9,45 miljarder kronor vilket är en minskning med 34% jämfört med motsvarande period i fjol. Aktien backade kraftigt under torsdagen.