Sveriges BNP faller

Sveriges BNP förväntas minska med 4% och arbetslösheten stiga till omkring 9%. Detta blir effekterna på svensk ekonomi av coronavirusets härjningar, enligt regeringen. Nivåer som vi inte sett sedan finanskrisen 2008.

 

Nya krispaket för jobb och omställning

I veckan presenterades nya krispaket i Sverige och den största delen, drygt 5,3 miljarder kronor, läggs på a-kassan. Kraven sänks, både vad gäller hur mycket man måste ha arbetat för att kvalificera sig och hur länge man behöver ha varit med i a-kassan. Ytterligare krispaket har getts till samtliga kommuner i landet.

 

Bensin, billigare än någonsin

För första gången på fyra år kostar en liter bensin i genomsnitt under 13 kronor litern. Oljeprisets krasch och enorma efterfrågan på bensin har gjort att bensinen blivit betydligt billigare.

 

Unik situation enligt Ingves

Det här är den tredje ekonomiska krisen som riksbankschefen Stefan Ingves är inblandad i och han har aldrig varit med om något som utvecklas snabbare. Riksbankschefen ser dock hoppfullt på läget och signalerar, precis som regeringen har gjort, att förutsättningarna för att möta krisen är goda.

 

Undantag från amortering

Banker får nu möjlighet att ge alla nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskrav med hänvisning till spridningen av coronaviruset och dess effekter på svensk ekonomi. Undantaget gäller till och med juni 2021.