Det är ingen slump att ränta-på-ränta effekten ofta blir omnämnd som ”världens åttonde underverk”. Att förstå och dra nytta av ränta-på-ränta-principen är en av de mest effektiva metoderna för att öka sitt sparkapital över tid.

Det är inte för inte som fenomenet kallats för ”den största matematiska upptäckten någonsin” av Albert Einstein. Det sägs att Einstein sa: ”Den som förstår ränta-på-ränta tjänar på det, den som inte förstår betalar för den”.

 

En miljon är en krona dubblerat 20 gånger

Ränta-på-ränta-effektens uppsida går ut på att varje procentuell ökning av exempelvis ett fondinnehav påverkar nästkommande ökning på ett sätt som gör att ökningen accelererar kraftigare och kraftigare varje gång. Den sortens ökning kallas exponentiell och är matematiskt den snabbast växande sortens ökning. Det innebär att en insättning av en någorlunda liten summa, även med en svagt uppåtgående kurs, med tiden blir stor.

Tänk dig ett schackbräde och en stor mängd riskorn. Hur många riskorn har du på sista rutan om du dubblar antalet riskorn för varje ruta, dvs 1 riskorn på ruta ett, 2 riskorn på ruta 2, 4 riskorn på ruta 3 och så vidare. Jo, där har du hisnande 9,2 triljoner riskorn.

Oavsett om det är riskorn eller pengar är effekten såklart densamma. Om du har en krona och sen dubblar ditt kapital många gånger blir tillväxttakten väldigt snabb. Du behöver bara dubbla värdet på en krona 20 gånger för att uppnå en miljon. Att spara ihop betydligt fler kronor än en enda är dessutom rätt lätt.

Att få ihop en miljon kronor i sparande om du börjar med 20 000 kr kräver sex dubblingar av kapitalet. Exponentiell tillväxt är en fantasieggande matematisk kraft. Det mesta som Warren Buffett, en av världens rikaste finansiella placerare, fått i avkastning har han fått efter att han fyllt 50 år. Att spara under lång tid ger bäst ränta-på-ränta effekt.

 

Med tiden tjänar du mer och mer

Att spara i fonder har mycket sällan en tillväxttakt på 100 procent. Men, även små procentuella förändringar blir över tid stora skillnader. Men det kräver tid och uthållighet. Eftersom det är näst intill omöjligt att förutse toppen eller botten för ett värdepapper är det en förutsättning att investera över tid och välja fonder som har en anpassad risk.

Genom att välja någon av Fundlers portföljer har du en optimerad sammansättning av fonder som gör jobbet åt dig. Eftersom vi har valt ut fonder anpassade till din investeringshorisont, är målet att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt sparande.

Några råd på vägen för att maximera din ränta på ränta effekt:

  • Sätt ett långsiktigt mål för ditt sparande. Realistiska mål anpassade efter dina omständigheter är enklast att uppfylla. Alla framgångsrika investerare, med få undantag, har haft en mycket långsiktig plan med sitt sparande och sina placeringar.
  • Investera regelbundet. Det ideala hade varit att köpa när aktiemarknaden är i bottenläge och sälja när den är på topp. Men om man i stället köper regelbundet kommer ens vinster och förluster att jämnas ut, vilket medför en lägre risk.
  • Håll koll på avgiften! Med en låg avgift får du ut så mycket som möjligt av ränta-på-ränta och ger dina pengar möjlighet att växa.