Vi är inne i en turbulent börsvecka. Vi har sett tunga börsnedgångar på Stockholmsbörsen och ledande börserna i Europa och USA i spåren av ökad smittspridning och ny information om stimulanspaket. Ovissheten leder till skakiga börser och som sparare är det viktigt att fortsätta tänka långsiktigt. Med vårens nedgång och de senaste månadernas starka återhämtning färskt i minnet, vet vi att den som fortsätter månadsspara i upp- och nedgång är den långsiktiga vinnaren.

Drygt hälften av svenskarnas sparande är placerat på börsen, i aktier eller aktiefonder. Det finns ingen bra siffra för vilken balans du bör ha mellan börs och ränta. Det beror på hur din ekonomi ser ut, vilken inkomst du har och inte minst dina personliga sparmål. Ett bra förhållningssätt är att låta tiden, det vill säga din sparhorisonten, avgöra sparvalet. Pengar du planerar att använda inom ett till tre år bör vara tryggt placerat på sparkonto, resten bör vara placerade där det har bäst potential att växa. För det kommer göra skillnad över tid, här kommer två exempel:

Erik är nybliven pappa till lilla Elsa. Erik vill skapa en bra grund för Elsa att stå på den dagen hon blir vuxen och ska flytta hemifrån. Erik har möjlighet att spara 500 kr från barnbidraget den 20:e varje månad och sätter in det på ett sparkonto på banken. Det känns tryggt. När Elsa fyller 18 år har hon då 108 000 kr som startkapital till livet.

Hade Erik investerat Elsas pengar i en fondportfölj anpassad till sparhorisonten 18 år, hade Elsas pengar vuxit i genomsnittlig med 8 procent per år, det är stockholmsbörsens genomsnittsavkastning. Totalt hade Elsa då haft 226 699 kr varav 118 699 hade varit ren avkastning. Tack vare ett sparande i både upp- och nedgång får man den fulla effekten av börsens utveckling över tid, eftersom man köper när det är billigt och lite dyrare.

Barnspar-fundler

Anna, 20, har börjat jobba och vill börja pensionsspara. Genom att börja tidigt räknar Anna med att inte behöva lägg undan så mycket varje månad. Hon sätter in pengarna i en portfölj som är anpassad till långsiktigt sparande. Anna sparar 250 kr i månaden under 45 års tid och bryr sig inte om börsens upp- och nedgångar under tiden. När det är dags att gå i pension har hon nått över en miljon i sparande, så här ser utvecklingen ut för Anna.

Totalt har Anna sparat ihop 135 000 kr. Tack vare hennes långsiktighet har pengarna vuxit till drygt 1,1 miljoner kronor där avkastningen står för hela 1 miljon kronor.

Pension-fundler

Börsen kommer att vara skakig framöver, men med en långsikt investeringshorisont har börsen alltid gått upp över tid. Har du några frågor kring ditt sparande finns vi på Fundler alltid tillgängliga för att svara på dina frågor.