av Annika Javestad
11 juni, 2020

Uppdaterad: 31 mars, 2022

Vi har tidigare skrivit om det ökade intresset för sparande i fonder under april och maj. I förra veckan presenterades Fundlers förvaltarrapport* där vår portföljförvaltare redovisade en positiv utveckling för Fundlers samtliga portföljer, vi är stolta över att 6 av 7 presterade över stockholmsbörsens utveckling.

Som en effekt av börsens återhämtning var det många som ökade på sitt fondsparande i maj. Det totala nysparandet uppgick till 11,1 miljarder kronor enligt en rapport från Fondbolagens förening publicerad den 10 juni 2020. Många av Fundlers kunder valde att öka sitt sparande i framförallt våra portföljer med aktiefonder, vilket även speglar rapporten från Fondbolagens förening där man redovisar att stora insättningar gjordes i aktiefonder, medan korta räntefonder och hedgefonder noterade nettouttag.

”När allt fler länder nu börjar lätta på sina restriktioner och de samhällsekonomiska hjulen så sakteliga börjat snurra igen, så fortsätter svenska sparare att köpa fonder. Aktiefonder uppvisade i likhet med föregående månad ett stort nettoinflöde under maj”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under maj med 92 miljarder kronor och uppgick vid utgången av maj till 4 698 miljarder.

 

Att kontinuerligt spara i fonder är ett bra sätt att sprida risken och samtidigt följa marknadens utveckling. Fördelen med att månadsspara är att du köper i både marknadens upp- och nedgångar.

 För de allra flesta, och även för de allra mest insatta, är det svårt att spekulera i enskilda aktier och lyckas sälja på toppen och köpa på botten. En bättre strategi är att:

  1. Välja ett fondsparande som är anpassat till din investeringstid och den risk du är beredd att ta.
  2. Månadsspara! Då följer du marknadens utveckling och gynnas av börsens svängningar, eftersom du fyller på ditt sparande köper billigare i nedgång och lite dyrare i uppgång.
  3. Välja ett sparande med låg avgift och återbetalda provisioner.

 

*Läs förvaltarrapporten för maj här