Inom ekonomi förekommer det en hel del missuppfattningar och gamla sanningar. Nedan ger vi en kortare förklaring av tre myter som berör ekonomi och investeringar som det är dags att skrota.
Myt 1: Du får betalt för att låna ut pengar
Att ha dina sparpengar på ett bankkonto innebär i praktiken att du lånar ut dina pengar till banken. Som kompensation fick man tidigare betalt för att det i form av ränta. Hos nischbanker uppnår den rörliga räntan idag sällan ens till 1 procent och på storbankernas sparkonton är den oftast 0, dvs ingen ränta alls. Du får dessutom betala för tjänster som exempelvis bankkort, så det är alltså snarare du som får betala för att låna ut dina pengar till banken.
Myt 2: Ta ut pengar när börsen faller
När börsen svajar kan frestelsen vara stor att avbryta sparandet. Ha istället is i magen, tänk långsiktigt och fortsätt att köpa andelar varje månad via ett månadssparande. Fördelen med ett regelbundet sparande är att du hänger med i både upp och nedgångar och på så sätt får du en jämnare avkastning.
Myt 3: Man måste ha gedigen kunskap för att kunna investera
Det är inte helt lätt att veta hur man bör investera eller till vilken risknivå. Det fina med en tjänst som Fundler är att experter konstruerar portföljerna och förvaltar dina pengar åt dig. Därför behöver du nödvändigtvis inte ha kunskap om varken fonder, aktier eller börsen. Det enda du behöver göra är att ta ett aktivt beslut att komma igång, svara på några frågor om din ekonomiska situation och hur länge du tänkt placera, resten hjälper vi dig med.