av Annika Javestad
10 september, 2021

Varje år går 40 miljarder kronor av svenskars sparande förlorade. Så mycket äter inflationen upp av de drygt 2 000 000 000 000 kronor som ligger på svenska bankkonton. Men det är liten andel av svenskarna som känner till risken med att långsiktigt ha pengar på bankkontot. Och unga har allra sämst koll, trots att deras investeringstid är längst. Det visar en ny undersökning från oss Fundler.

Att spara pengar varje månad vet de flesta är viktigt. Men få vet att det är minst lika avgörande var pengarna placeras. Den årliga inflationen ligger normalt på 1,5–2 procent vilket innebär att pengarnas värde årligen minskar med samma procentsats. Det gör att du måste ha en minst lika hög räntesats på ditt sparande för att pengarna inte ska tappa i värde över tid. Idag har i princip alla sparkonton lägre ränta än så – och de flesta ger ingen ränta alls till dig som sparar.

Nya siffror från en undersökning utförd av Ipsos Norm genom oss på Fundler visar att 55 procent av svenskarna inte känner sig säkra eller inte vet hur utvecklingen ser ut för deras pengar på ett vanligt bankkonto. Det innebär att en majoritet inte är medvetna om att deras sparande faktiskt minskar i värde på ett vanligt bankkonto över en längre tidsperiod.

Vår vd Anna-Lena Wretman kommenterar siffrorna som undersökningen resulterade i

– Dom här siffror visar svart på vitt på hur viktig en smart och långsiktig strategi är för allas sparande. Att många svenskar inte vet att pengarna på deras vanliga bankkonto minskar är självklart oroande. Fundler är ett alternativ för att enkelt komma igång och få hjälp med att investera. Pengar som inte ska användas inom 1-2 år bör investeras för att inte förlora köpkraft. Med hjälp av en fondrobot får du en skräddarsydd rådgivning och risknivå anpassad till ditt sparmål. Dessutom betalar du lägre avgifter och får en tydlig bild över hur utvecklingskurvan faktiskt ser ut.

Det är de unga mellan 18-30 år som har minst insikt i hur utvecklingen på bankkontot ser ut. Hela 32 procent menar att de inte vet alls hur sparande på ett vanligt bankkonto påverkar deras pengar. Det är en ålder där ett långsiktigt sparande är viktigt för att skapa köpkraft till en bostad, men också för att lägga en bra grund för pensionen och en privatekonomisk buffert. Med andra ord en tidpunkt i livet då kunskaper kring olika sparformer och möjligheten till avkastning spelar en stor roll.

Vi fortsätter att göra det enkelt att hitta alternativa investeringar för det långsiktiga sparandet. Att ge alla ett sparande med bra villkor och en anpassad riskspridning som gör att pengarna får möjlighet att växer över tid, är det viktigaste uppdraget för oss på Fundler.

Vet du hur utvecklingskurvan för dina pengar som ligger på ett vanligt bankkonto ser ut över tid?

Total18-30 år
Ja, jag vet att värdet ökar9 %11 %
Ja, jag tror att värdet ökar7 %11 %
Ja, jag vet att värdet minskar17 %18 %
Ja, jag tror att värdet minskar8 %5 %
Ja, jag vet att det är oförändrat19 %13 %
Ja, jag tror att det är oförändrat11 %11 %
Nej, jag vet inte det29 %32 %

*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.