av Maria Franzon
26 juli, 2019

Uppdaterad: 17 mars, 2022

Att börja tänka på sitt pensionssparande redan nu kan kännas långt bort om man är född på 90-talet och kanske nyligen kommit ut på arbetsmarknaden. Faktum är dock att ju tidigare man tar tag i sitt sparande desto mer kan man påverka sin ekonomiska situation i framtiden.

 

90-talisterna befinner sig i en spännande tid där arbetsmarknaden på många sätt håller på att förändras, många tjänster kan nu utföras på distans, arbetsgivare erbjuder flextider och helt nya förmåner som man tidigare inte erbjudits som arbetstagare.

 

Något som dock förändrats negativt är att allt större personligt ansvar för sin framtida ekonomi vilar på 90-talisterna själva. Många 90-talister kommer enbart uppnå ca 40 procent av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Tjänstepensionen och framför allt det privata pensionssparandet blir därför allt viktigare.

 

Det positiva är att om du är född på 90-talet så har du fortfarande en lång placeringshorisont framför dig och god tid på dig att påverka ditt sparande. Nedan följer några tips på vad du kan ha i åtanke för att optimera din framtida ekonomiska situation.

 

Hur ser din pension ut i dagsläget?

minpension.se kan du ta reda på hur din prognos ser ut redan nu, och ser den inte helt ut som du vill så kan du ju påverka den!

 

Kom igång med ett månadssparande

I Fundler kan du starta ett privat pensionssparande där du förslagsvis månadssparar en viss procent av din lön. Genom att månadsspara sprider du riskerna och köper då i både upp- och nedgångar.

 

Se till att ligga på rätt risknivå

Att ha rätt risknivå i ditt pensionssparande, såväl i tjänstepensionen samt ditt privata pensionssparande är av stor vikt. Pengarna ska under tiden du jobbar hinna få avkastning och öka i värde till dess att du behöver dem. När du startar ditt privata pensionssparande i Fundler hjälper appen till att rekommendera rätt risknivå för just dig.

 

Kom igång med ditt långsiktiga sparande idag!