av Jacob Liebermann
14 mars, 2019

Uppdaterad: 5 april, 2022

Har du bestämt dig för att du vill investera dina sparade pengar, eller börja månadsspara? Är det mer än två år kvar till dess att du tror att du behöver pengarna, då gör du helt rätt i att börja investera pengarna på börsen. Då är bara frågan hur du kommer i gång och om du ska välja aktier eller fonder. I det här blogginlägget reder vi ut vad skillnaden är och när det är bra att investera i fonder och när det är bra att investera i aktier. Det fina är att du faktiskt inte behöver välja, du kan investera i båda!

Vad är skillnaden mellan aktier och fonder?

Tänk dig en stor godisbutik med hundratals sorter av lösgodis. Varje sort kan likställas med en aktie. Några är sura, några salta och några kanske du inte vet hur dom smakar. Precis som när du väljer godis och har dina favoriter, så kan du investera i specifika företag genom att köpa en del i ett företag som du tycker om eller tror på. En aktie. Det som är viktigt är att du har läst på om företaget och förstår vad det gör och att du skapar dig en egen uppfattning om hur det kommer att utvecklas framåt. Genom att köpa aktier i ett företag är det ingen som förvaltar och bevakar det åt dig, du är själv ansvarig för att följa upp utvecklingen och utvärdera dina investeringar.

Om vi jämför en aktie med fond och tar godisbutiken som exempel, så är de färdigpackade godispåsarna att likställa med fonder. De färdigpackade godispåsarna har samlat dina favoritsmaker, eller gjort en mix av surt, sött och salt. Precis så fungerar det med fonder, det är en mix av aktier med olika inriktning och risknivå.

En fond kan innehålla olika typer av tillgångar. Exempelvis finns det fonder som förvaltar obligationer och valutor samt fonder som investerar i räntor och aktier. Aktiefonder består precis som det låter, av aktier. Aktierna kan bestå av olika bolag inom ett specifikt område eller bransch. Eller en mix av många olika.

Vad är en aktiefond?

Som exempel på aktiefonder kan vi ta indexfonder. Dessa är fonder som köper andelar i börsnoterade företag. Rent praktiskt går det till på så sätt att fonden köper enskilda aktier och därmed blir fonden delägare i bolagen. Du som investerar i fonden blir fondandelsägare och köper således in dig i alla de bolag som ingår i fonden. Många bolag kan man alltså välja att endera äga enskilda aktier i eller också köpa del av aktiefonder där de ingår i fonden.

Indexfonden XACT Svenska Småbolag är ett exempel på en aktiefond som fokuserar på att köpa andelar i svenska börsnoterade företag. Genom att köpa fondandelar i XACT Svenska småbolag köper man indirekt andelar i flera svenska företag och blir fondandelsägare i alla de bolag som ingår i fonden. För många är det smidigare att köpa andelar i en aktiefond istället för att köpa enskilda aktier i ett företag.

En skillnad mellan att investera direkt i aktier kontra aktiefonder är med andra ord att den sistnämnda tenderar att bestå av ett flertal aktier (flera bolag), vilket ger en bättre riskspridning kontra att äga ett fåtal aktier (få bolag). Genom att investera i en indexfond får man även en bättre spridning över olika branscher vilket är positivt för avkastningen. Det klassiska begreppet att ”inte lägga alla ägg i samma korg” är mer relevant än någonsin i det här sammanhanget eftersom en aktiefond består av flera olika aktier till skillnad från att äga en enskild aktie.

Vad är investmentbolag?

Förutom olika typer av fonder samt enskilda aktier, så finns det även ett mellanting, så kallade investmentbolag. Dessa kan man köpa aktier i och på det sättet sprida sin risk över flera bolag. Exempel på investmentbolag är Investor, Bure, Kinnevik, EQT och Industrivärden. Ett investmentbolag har i princip en enda uppgift och det är att tjäna pengar genom att äga aktier i andra bolag. Det innebär att ett investmentbolag är ett bolag som köper, säljer och förvaltar aktier i andra bolag. Syftet är att genom aktierna nå så hög avkastning som möjligt för dig som aktieägare men givetvis även för bolaget i stort.

Investmentbolag vs fonder

Om man jämför riskspridningen, så är investeringar i investmentbolag jämförbart med att investera i fonder men du slipper fondavgiften. Du köper dessa aktier på samma sätt som om du köper en enskild aktie i ett bolag, men får tillgång till aktier i många olika företag. En del investmentbolag, som exempelvis Investor, har även som uppgift att verka för att ha en påverkan på bolagen som de äger aktier i. Det vill säga de verkar primärt för att kontrollera andra företag. Syftet med det är fortsatt att tjäna pengar likt alla andra bolag i världen.

Hur köper man aktier och fonder?

Både aktier och fonder handlas på börsen. Du gör det enklast genom att öppna ett Investeringssparkonto hos en aktör som gör själva köpet åt dig. Vi har skrivit ett separat inlägg om olika typer av konton som du kan välja mellan. Aktier kan du köpa genom din bank eller någon av de större nätmäklarna som finns på marknaden. När det gäller fonder så finns det ett stort urval att välja mellan. Det som är viktigt att tänka på i valet av fonder, är att välja en fond som passar den risk du är beredd att ta och att se över avgiften.

Det är viktigt att se över avgiften, så att du får ut så mycket som möjligt av din investering och inte ger bort en stor del av din avkastning till den som förvaltar fonden åt dig. Hos Fundler har vi satt ihop egna godispåsar med fonder för att passa olika sparmål, risknivåer till en av marknadens lägsta avgifter. Här hittar du våra fondportföljer.

Avgifter för fonder och aktier

Alla typer av fonder ägs av en fondförvaltare. När man investerar i en fond köper man andelar i den fonden som förvaltas av en placerare. Fondförvaltaren tar i sin tur ut en avgift (vanligtvis årlig procentuell) för att förvalta fonden och maximera avkastningen i fonden. Olika fonder har olika avgifter och här gäller det att vara observant så att inte för stor del av avkastningen äts upp av avgifter. Här kan du läsa mera om hur avgiften påverkar ditt sparande.

När det gäller aktier förvaltar du själv dina investeringar och då finns det som regel ingen förvaltningsavgift. Istället tas det ut en engångsavgift vid varje köp, s.k. courtage. Courtagets storlek varierar utifrån olika parametrar, såsom hur mycket du har investerat och vilken börs bolaget handlas på.

Är aktier eller fonder den bästa investeringen?

Det ena behöver inte utesluta det andra, däremot skulle jag säga att det kräver djupgående kunskaper för att välja enskilda aktier och analysera sina innehav. För att ge sig själv bästa möjliga förutsättningarna att långsiktigt lyckas med aktier behöver man vara beredd att lägga ner mycket tid på att hålla sig a jour kring förvaltningen av de bolag man köper in sig i samt vad som händer i världsekonomin generellt. Tid är för många en bristvara varför det är svårt att lägga ner det engagemang som krävs för att löpande analysera och utvärdera sina aktieinnehav. Det här är en stor anledning till att ett stort behov utav fonder uppstår och varför många väljer att investera i fonder.

Avslutningsvis, så är det bästa du kan göra om du vill komma igång med att investera dina pengar, att faktiskt sätta igång. Då ger du dina pengar förutsättningar att ta del av ränta-på-ränta effekten som vi skriver mera om här. Hos Fundler hjälper vi dig gärna att hitta rätt risknivå för ditt sparande. Vi utgår från din ekonomiska situation och ditt sparmål och ger dig förslag på en anpassad portfölj. Det gör det enkelt att vara säker på att dina pengar kommer att växa med bäst förutsättningar, dessutom till en av marknadens lägsta avgifter.

Stor guide om fondrobotar

Vill du veta mer om fondrobotar och hur digitala investeringstjänster utmanar marknaden finns en informativ guide som Börskollen tagit fram. Börskollen är en nyhetssajt som växt fram genom börsintresserade utvecklare som sökte ett enklare sätt att ha ”koll på börsen”. Främsta fokus är att hålla dig som besökare uppdaterad i det stora nyhetsflödet som rör börsen, aktier och investeringar.

Börskollens guide hittar du här!