Ett av sommarens mest lyssnade avsnitt av vår podcast Fundamentalt var det starka och inspirerande avsnittet med medieprofilen och Aktiespararnas Mohammed Salih. Han berättade generöst om sin uppväxt som flykting från det krigshärjade Irak och om lyckan att äntligen få permanent uppehållstillstånd i Sverige. En gripande historia där ett ögonblick som kunde ha kostat Mohammed livet, i stället blev startskottet på en imponerande investeringsresa.
Genom sitt instagramkonto @mohammedsvägtillmiljonen inspirerar Mohammed idag tiotusentals människor att sätta sina pengar i arbete. Själv blev han börsmiljonär på två år, nu är siktet inställt på 5 miljoner. Vi summerar Mohammeds bästa tips och har även fått möjlighet till en längre intervju kring hans drivkrafter och smarta life-hacks.
Tre tips för att bli en vinnare på börsen
Sitt på händerna!
Många är alldeles för aktiva i sin investering och försöker att pricka eventuella toppar och dalar. För att lyckas med det krävs att du är väldigt aktiv, och inte ens då, går det att förutse marknadens utveckling fullt ut. Välj en investeringsstrategi som håller över tid och håll händerna borta!
Better safe than sorry!
Försök att hålla en jämn avkastning över tid genom att välja långsiktigt stabila investeringar i fonder eller aktier som du förstår dig på. Försök uppnå en genomsnittlig årlig avkastning på 8–10 procent. Girighet är sällan en lyckosam egenskap när det kommer till investeringar.
Ta bort bovarna i vardagsekonomin!
Gör en budget och planera ekonomin. Se över vilka kostnader du kan påverka som uteluncher, oplanerade inköp, förhandla om bolåneränta. Försök att ta bort de utgifter som inte är nödvändiga, en köpt kaffe på väg till jobbet varje dag är över ett helår närmare 10 000 kr som i stället skulle kunna investeras. En utelunch om dagen är drygt 20 000 kr på ett år.
Här kan du lyssna på hela avsnitt 91 av Fundamentalt med Mohammed Salih
Eftersom avsnittet var så uppskattat och genererade många följdfrågor, samlade vi några av dom i en intervju. Resultatet blev en blandning av spännande frågor och minst lika inspirerande svar.
Svar på lyssnarnas frågor till Mohammed
Beskriv dig själv med 5 ord:
Positiv, lösningsorienterad, ambition, nyfiken, driven.
Vad driver dig som person?
Jag drivs av prestation, alltså att alltid prestera på topp och åstadkomma resultat och positiv utveckling. Att ständigt utvecklas är något jag är i behov av för att känna mig på topp, både inom arbetslivet men också som person.
Har du alltid varit intresserad av ekonomi?
Ja, det kan man faktiskt säga. Redan som 14 åring började jag jobba extra för att dryga ut kassan. Pengarna gjorde jag inte av med, utan de gick till familjekassan, så vi alla i familjen kunde utnyttja pengarna. Jag har alltid haft det ekonomiska tänket i bakhuvudet, aldrig levt utöver mina tillgångar. En sån enkel sak kan göra att du tar dig väldigt långt ekonomiskt.
Vad har du för målbild med dina investeringar?
Min målbild är att bli ekonomiskt fri, alltså att inte behöva jobba, om jag nu inte vill. Att kunna byta jobb om jag inte trivs, frihet. Det är det absolut dyraste vi har, tiden, och det är den jag vill kunna kontrollera. Utöver det vill jag kunna stöjda och hjälpa mamma och pappa när de går i pension om mindre än 10 år. De har kämpat hela livet och prioriterat mig och mina syskons liv, de kommer inte ha en jättebra pension, så där känner jag verkligen att jag kan bidra, så att de kan få en duglig pension.
Har du något life-hack när det kommer till privatekonomi?
Jag har ett par, men om jag bara får välja ett life-hack så är det att göra storkok och matlådor (kanske uttjatat men fortfarande så effektivt). Man kan få en bra matlåda för 20-25 kr istället för en Stockholmslunch som kostar 100kr+, investera mellanskillnaden och du är har påbörjat din egna väg mot ekonomisk frihet.
Vad önskar du att visste om investeringar för 10 år sedan?
Att det inte behöver vara så svårt och att du inte behöver vara kunnig. Idag är det enkelt att ta hjälp av en fond eller en fondrobot som sköter allting åt dig. Många tror att det är en vetenskap att börja investera och sätta sina pengar i arbete, men det behöver verkligen inte vara så. Det har jag och många andra bevisat.
Hur kommer du introducera sparande till ditt barn?
Så fort mitt barn börjar förstå saker och ting ordentligt kommer vi ha öppna diskussioner om pengar och investeringar, att pengar minskar i värde, att de inte växer på träd utan man oftast utbyter tid mot pengar, att man inte kan köpa något för 20kr om man bara har 15kr i spargrisen och så vidare. Jag kommer också försöka implementera tänket om passiva inkomster, entreprenörskap och hur man är en lagspelare. Men viktigast av allt, jag kommer prata väldigt mycket om hur man investerar och får sina pengar att växa, på ett lugnt och metodiskt sätt.
2 månader innan hon föddes satte vi upp ett isk till henne och investerar nu regelbundet för hennes framtid. Vi investerar 500 kr per månad som får jobba via Fundler. Pengarna kommer förhoppningsvis växa till flera hundra tusen som hon kan använda till att köpa sin första bostad, ta körkort eller kanske plugga utomlands om hon känner för det.
Har du någon guilty pleasure?
Sötsaker, då menar jag verkligen allt som är sött. Jag älskar det och får träna minst en gång per dag för att kunna väga upp till det. Lösgodis, tårta, kakor, muffins och allt annat som är dåligt för mig och min kropp. Men själen mår ju bra av det, då är det ok.
Vad har du läst i hängmattan i sommar?
Jag läste CAMP-B med Johan Bynélius, men det går väldigt sakta och det blir högst ett par sidor per dag, med småbarn är det kanske bättre med en ljudbok, haha!
Om du får gissa, vad tror du driver ekonomiska utvecklingen om 10 år?
Digitaliseringen. Jag tror väldigt mycket på att digitalisering driver innovation och dessa tillsammans kommer bidra till ekonomisk utveckling, om 10 år och om 20 år också. Det ska bli spännande att följa den resan. Både som investerare och som människa.
Var ser du dig själv då?
Det finns två svar. Antigen bor jag kvar i Stockholm och har satsat på karriären, bor i en villa, har två barn och en sambo. Eller flyttar jag till Blekinge och har satsat mer på familjen, bor i en villa, har två barn och en sambo. Ett jobb som är okej men kanske inte så välbetalt som Stockholmsjobbet. Utöver detta (oavsett hur det går) kommer jag nog driva mitt eget på ett eller annat sätt. Vi får se om det blir på heltid eller på sidan om mitt andra jobb.
Annika Javestad
CMO på Fundler
*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.