av Jacob Liebermann
8 oktober, 2020

Uppdaterad: 11 maj, 2022

En undersökning utförd av Ipsos Norm på uppdrag av oss på Fundler visar att 40 procent av svenskarna inte har något pensionssparande. Det innebär att de missar pensionsmålet med cirka 1,8 miljoner kronor.

18 500 kronor efter skatt. Det är den månatliga snittsumman svenskarna uppger att de behöver för att klara sig som pensionärer. Idag ger den allmänna pensionen i snitt 11 000 kronor i månaden, vilket innebär att man behöver en privat pensionsutbetalning på 7 500 kronor varje månad för att komma upp till önskad nivå.

En 30-åring behöver således spara 820 kronor* för att nå pensionsmålet på 1,8 miljoner vid 65 års ålder, för att få en extra utbetalning på 7 500 kronor i månaden i 20 år framåt. En 20-åring behöver däremot endast spara hälften så mycket varje månad för att nå målet vid pensionsåldern.

En viktig nyckel med pensionssparandet är att komma igång tidigt. Då har du tiden på din sida och kan nyttja den så kallade ränta-på-ränta-effekten maximalt. De första åren händer det inte så mycket, men eftersom utvecklingen är exponentiell blir avkastningen stor över tid. En 20-åring som sparar 400 kronor i månaden under 45 år, når ett sparande på 2 miljoner kronor där själva avkastningen utgör hela 1,8 miljoner kronor. Det är inte för inte Einstein kallade ränta-på-ränta-effekten för världens åttonde underverk.

Undersökningen visar dock att endast 17 procent i åldrarna 18–25 år har börjat pensionsspara privat. Har man inte kommit igång tidigt finns det andra knep att ta till för att få ut mer av pensionssparandet. Data från vår egen pensionsanalys visar att det med små insatser finns utrymme att öka värdet på den slutgiltiga pensionen, även för den som är lite äldre. Framförallt handlar det om lägre avgifter och anpassad risk till sparhorisonten.

Sedan vi på Fundler lanserade vår tjänst för pensionsanalys förra hösten, har vi kunnat förbättra villkoren för samtliga kunder som genomgått analysen. Eftersom vi erbjuder marknadens lägsta avgift kan vår tjänst förbättra den slutliga pensionen med hundratusentals kronor. Förutom avgiften är det också viktigt att se över risken. För att ge dina pengar de bästa förutsättningarna att jobba för dig, måste risknivån vara anpassad till sparhorisonten. Och eftersom Fundler inte tar ut några provisioner baseras portföljerna enbart på vad som är bäst lämpat för användarna.

* Uträkningen är baserad på att pengarna sparats i aktiefonder med en genomsnittlig avkastning på 8 procent om året. Stockholmsbörsen har i snitt ökat med cirka 8,5 procent per år mellan 1999–2019. Inflation och kapitalskatt har inte räknats med i exemplet.

 

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av Fundler. I februari 2020 har sammanlagt 1 001 intervjuer genomförts med män och kvinnor 18–65 år i Sverige. Undersökningen är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd.

Hur mycket pensionssparar du totalt varje månad (SEK)?

pensionssparar-SEK

Hur mycket pension, efter skatt, uppskattar du att du behöver per månad som pensionär (SEK)?

uppskattad-pension

Har du börjat pensionsspara privat?

pensionssparaprivat

Mer relaterad läsning

Så får du bättre betalt för ditt risktagande

Fondrobot rekommenderas av åtta av tio användare

Fundler lanserar innovativa jämförelser för våra portföljer