Profilbild
av David Unver
17 februari, 2022

Meta, Facebooks moderbolag, har rasat på börsen. En svag kvartalsrapport, färre användare, tuffare konkurrens och säkerhetsjusteringar som slår mot intäkterna, gör att investerarna flyr aktien. På senare tid har största ägaren och medgrundaren tillika vd:n Mark Zuckerberg riktat investerarnas uppmärksamhet bort från dess befintliga sociala medieplattformar och mot framtiden för virtuella världar – Metaversum. Dessutom tryckte Zuckerberg på säljknappen nästan varje handelsdag under fjolåret vilket inbringande 36,2 miljarder kronor, till en snittkurs som ligger 47 procent över dagens aktiepris.

När delårsrapporten för fjolårets fjärde kvartal levererades i början av februari svarade marknaden med att trycka ned aktiekursen med drygt 26 procent. Kurskraschen var så intensiv att den resulterade i börshistoriens största värdeminskning för ett börsbolag en enskild handelsdag.  Drygt 2,3 biljoner kr i börsvärde utraderades eller motsvarande 46 procent av Sveriges BNP 2020. Den största farhågan blev nu sann i rapporten – den sociala mediegruppens aktiva användarbas stagnerade för första gången. Det var den största utlösande faktorn till det kraftiga fallet.

Meta platforms

Sociala mediers natur är att jaga nästa stora fenomen. Meta har tidigare legat före kurvan genom att köpa eller kopiera de framväxande konkurrenshoten. Tydliga exempel är förvärven av bland annat fotodelning- och sociala nätverksappen Instagram 2012 och meddelandetjänsten WhatsApp 2014. När ytterligare en fotodelnings- och multimedieapp, Snapchat, dök upp i marknaden och växte sig stor i den sociala mediehimlen, bröts en stark trend som präglat hela Big Tech-eran. Man stod emot och nobbade uppköpsförsök av både Meta och Alphabet (Googles moderbolag). När kinesiska tech bolaget ByteDance lanserade kortvideo-appen TikTok 2016, som för övrigt har haft en explosionsartad tillväxt, kom dödsstöten – uppköpsförsöket från Microsoft nobbades också. Det har visat sig att tech-jättarna inte kan köpa tillväxt lika enkelt.

Inte nog med att konkurrensen har ökat, nu pressas annonsintäkterna av andra hot, från Apple. Integritetsändringar i telefontillverkarens iOS-operativsystem, som kräver användarnas tillåtelse att insamla spårningsdata – vilket många vägrar, gör det svårare för Facebook med direktriktad reklam. I rapporten avslöjades det att det kan slå mot intäkterna med 10 miljarder dollar, bara i år.

Till skillnad från Facebook har både Apple och Google egna operativsystem och mer eller mindre samhällsberoende enheter som idag är grunden till dagens Internet. Nämnda techjättars företag och produkter tillhandahåller en robust tillväxt som tryggar intäktströmmarna för en överskådlig framtid. Givet Metas nuvarande problem med avmattningen i användartillväxt och färre intäktskanaler samt kursreaktionen på rapportdagen, är budskapet till marknaden att tillväxtfasen är över – i alla fall för tillfället.

Det extrema fallet sett till det utraderade börskapitalet signalerar en nedjustering av marknadens förväntningar. Det troliga är att den negativa trenden kan fortsätta ett litet tag till och utsikterna tyder på att företaget saktar ned sin tillväxt. Värt att nämna är att Zuckerberg och aktiekursen har haft motgångar förr och är vana att det stormar runt företaget. Nya regleringar, mediegranskning, dataläckage och hackade konton är bara ett fåtal incidenter som fått börskursen att dala genom åren.

Är en virtuell värld räddningen för Meta?

Det är här som Metas stora satsning med virtuella världar kommer in. Det syftar på en virtuell verklighet som påminner om den fysiska, där användarna kan integrera, spela spel, arbeta och umgås, men även köpa och äga saker. Det har redan blivit en mångmiljardindustri och globala techjättar storsatsar på området. Det är Metas långsiktiga vision att bli den revolutionerande inkörsporten till nästa generation av social media. Om bolaget kan få det att fungera, kommer Meta vara välpositionerat och långsiktig vinnare.  

Metas unika valuta är räckvidd!

Trots turbulensen ser investerarna ett långsiktigt värde i att äga Metaaktien. Anledningen är ganska enkel: företagets enorma globala räckvidd och att företag inte har råd att inte exponeras på Metas plattformar.  Även om intäkterna kommer pressas framöver är företaget fortfarande ett av världens största med miljontals användare på daglig basis.

Meta är i skrivande stund billigast bland FAANG-bolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google) sett till marknadspriset i förhållande till vinst per aktie (p/e-tal). Efter rapporten har vinsten för 2022 reviderats ned och aktien handlas för närvarande till 17 gånger den förväntande årsvinsten, jämfört med snittet på 29 för FAANG. Det är sällan lönt att bara stirra på ett nyckeltal inför ett eventuellt investeringsbeslut, men det var länge sedan Meta var så billig i relation till sina peers. Och om historien har lärt oss något, har Metaaktien alltid kommit ut starkare på andra sidan med kraftig kursåterhämtning som följd.


*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.