Tuffaste månaden på länge
Nu är den här igen, årets fattigaste månad men också årets fattigaste dag. Men vi stannar inte där, det är till och med den fattigaste dagen på decennier. En dyr jul där matpriserna stuckit i väg med tanke på inflationen, elfakturor som precis har sugit ut musten ur budgeten och lägg därpå till de nya räntorna som lamslagit hela bostadsmarknaden och påverkat våra plånböcker på sätt vi inte hade kunnat räkna med. Utöver det har många lånat pengar för att kunna gå runt, något man ska vara försiktig med.
Färska mätningar visar också att svenska hushåll är mer deprimerade än de var under finanskrisen. Något som är oroväckande och betyder att många hushåll mår dåligt kring det dåliga ekonomiska läget.
Därför ska vi i detta blogginlägg fokusera på och hur man får sin ekonomi att må så bra som möjligt. Det finns också ett podcast avsnitt ute som pratar om just detta. Kom ihåg att små förändringar gör att du tar kontrollen över din ekonomi och även mindre summor växer sig stora över tid.
Fundlers bästa tips inför kommande månader för att inte nästa januari ska bli tuff
Sätt upp en budget: Det kan låta torrt och tråkigt men ack så viktigt att ha en god överblick över sina inkomster och utgifter. Ett bra sätt att göra detta är att sätta upp en budget där du fördelar pengarna på olika kategorier som mat, boende, fritid osv. På så sätt kan du se var dina pengar försvinner och vad du eventuellt kan skära ner på. Försök att först och främst skära ner på det som inte skapar så mycket värde för just dig i vardag.
Inför köpstopp: Många har idag svårt att inte spendera pengar. Något som har blivit trendigt är att införa ”no shop-månad”. Självklart måste man handla det mest nödvändiga som mat och andra förnödenheter men man sätter köpstopp för utekaffet, uteluncherna, nya kläder och andra varor och tjänster man kan klara sig utan, i alla fall en månad. Tycker man det är tufft kan man ha ”spend less- månader” där man varje dag antecknar hur mycket man gör av med och gör en rolig tävling av det hela. Detta förhindrar också impulsköpen som kan stå oss dyrt som konsumenter.
Sätt upp olika mål för sparanden: För att få en överblick över dina sparande och hålla dig motiverad, sätt upp ett sparande mål. Det kan vara att spara till en resa, en bil eller en ny soffa. Var realistisk och se till att målet är uppnåeligt. Här borde man verkligen satsa på att bygga upp en bra buffert för att klara oförutsedda utgifter. Kom ihåg att olika sparmål ska ha olika risk. En buffert inför nästkommande månader eller nästa januari 2024 ska vara på ett vanligt sparkonto medan pensionssparandet ska vara på till exempel börsen.
Spara först, spara automatiskt och konsumera sen: Ett bra sätt att få in sparande i din vardag är att spara automatiskt. Du kan ställa in det så att en viss summa dras från ditt konto varje månad och går direkt till ditt sparande eller kan du försöka sätta undan några kronor varje gång du gör ett köp. Skjut inte heller upp sparandet till slutet av månaden.
Sälj dina saker kan vara ett enkelt sätt att tjäna extra pengar och samtidigt rensa ut dina saker som du inte använder eller behöver längre. Det kan vara allt från kläder och skor, till möbler och elektronik. Det finns många olika sätt att sälja dina saker på. Du kan välja att sälja dem på en loppmarknad eller secondhand-butik, eller på online-marknadsplatser som Facebook Marketplace eller Blocket.
Utöver en extra peng till plånboken kan det vara ett bra sätt att göra en insats för miljön genom att återanvända och återvinna saker som annars skulle ha hamnat på soptippen.
Jämför och våga byta! Vi lever i ett samhälle där det råder konkurrens från alla håll och kanter. Vilket skapar både prispress och att de olika aktörerna håller sig på tårna. Därför är det viktigt att jämföra och våga ta steget.
En av de första sakerna du kan göra för att börja spara pengar är att byta bank för att få bättre ränta på dina sparande men också räntan på ditt bolån, finns det aktörer som erbjuder bättre sparränta och lägre bolåneränta? Man kan också jämföra olika fondavgifter på sitt sparande för att se vilka som har presterat bäst i relation till avgifterna. På Fundler har vi flera olika portföljer med olika avgifter.
Att byta till ett billigare mobilabonnemang är också ett bra sätt att spara pengar. Många mobiloperatörer erbjuder olika abonnemang med olika priser och förmåner. Det kan vara värt att jämföra olika erbjudanden och se om det finns något abonnemang som passar dina behov bättre och som är billigare än det du har nu.
Med dessa tips kommer förhoppningsvis nästkommande månaderna att bli ekonomiskt lättare och januari 2024 kommer bli mer planerad och ekonomisk strukturerad.
*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Informationen häri utgör inte och ska inte uppfattas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendationer. Åsikterna som uttrycks i texten är artikelförfattarens egna, och representerar nödvändigtvis inte Fundler.