I november förra året lanserade Fundler podcasten Fundamentalt. Syftet var att intervjua spännande gäster och på ett inspirerande sätt prata om pengar och investeringar för att få fler att sätta pengar i arbete. Gensvaret har varit överväldigande och för några veckor sedan nådde vi över 100 000 lyssningar.
Vi är glada att det finns ett stort intresse av att prata om pengar, inspireras av andra och att få sitt sparande att växa. Oavsett vad målet är med sparandet, så kan vi förmodligen vara överens om att man vill ha så mycket som möjligt på kontot den dagen pengarna ska användas.
Trägen vinner
Definitionen av rikedom är subjektiv, men låt oss utgå ifrån att det handlar om pengar. Som för de flesta andra mål i livet så krävs det en hel del jobb och envishet. Och dessvärre lyser genvägarna med sin frånvaro. Men, genom en långsiktig strategi och att kontinuerligt avsätta pengar som jobbar för dig är miljonbeloppen en möjlig målsättning.
Med ett scenario där du investerar 3 000 kr i månaden under 15 år med en avkastning på 10% så har du nått din första miljon. Genom att anpassa din risk till din investeringshorisont så har du möjlighet att få ut så mycket som möjligt av ditt sparande. Att köpa i både ned- och uppgång har historiskt givit bra förutsättningar till god avkastning över tid.
Väljer du att höjer ditt sparande varje månad till 4 000 kr och ökar investeringstiden till 20 år blir resultatet slående. Eftersom du drar nytta av ränta på ränta genom att investera den avkastning du redan har fått, blir det en snöbollseffekt som gör att avkastningen växer ju längre tiden går. Den största effekten får du därmed i slutet av investeringsperioden.
Ett sparande på 2 900 000 räcker ganska långt oavsett om det är ett buffertsparande, pensionssparande eller en bra grund för barnen som ska köpa bostad. Eller om man helt enkelt bara vill känna sig rikare.
Exempel är baserade på Fundlers egna portföljer (Smart index försiktig, Smart index potential och Global framtid potential) och en genomsnittlig årlig avkastning under helårsperioden April 2018 – April 2020 men ska inte ses som en garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.