av Annika Javestad
30 juli, 2021

Uppdaterad: 7 december, 2021

Vi ser tillbaka på ett år av ideligen ökade bostadspriser. Pandemin har gjort att vissa objekt och områden är hett eftertraktade i samband med att mer tid spenderas hemma och kräver mer yta eller flera rum. Men vad innebär det för dig som är på väg att köpa och sälja en bostad och framförallt för den som ännu inte kunnat komma in på bostadsmarknaden. I veckans avsnitt av Fundamentalt bjuder vi in Jörgen Olsson från Nomad Mäkleri. Jörgen har närmare 20 års erfarenhet av branschen och ger sina bästa tips och råd inför bostadsköpet och försäljningen. Eller lite inspiration om du bara är nyfiken.

Att köpa en bostad är förmodligen en av livets största investeringar. Ofta utgör den också en betydande del av vår privatekonomi. När Svensk Mäklarstatistik summerar första halvåret 2021 har antalet sålda bostadsrätter och villor i riket nått nya rekordantal och ökade med 20 procent respektive 8 procent jämfört med samma period förra året. Det är de högsta nivåerna sedan mätningarna startade 2005. Under samma jämförelseperioder ökade dessutom medelpriset på riksnivå med 330.000 kronor för bostadsrätter och 630.000 kronor för villor. Hur ska man som konsument agera på en blomstrande bostadsmarknad som knappt de mest erfarna mäklarna förstår sig på?

Här får du mest boende per krona!

Pandemin har skapat en förflyttning från centrala objekt till centralt närbelägna objekt. Önskan att ha en större bostad och insikten att mer tid kommer att spenderas hemma, har gjort att människor sökt sig till naturen. Helst natur i närheten av en storstad. Det är också där du får allra mest för pengarna. Bo så nära storstaden som möjligt, men helst precis utanför. 45-50 minuters pendlingsavstånd från storstaden kan till exempel ge drygt 100 kvadratmeter extra bostadsyta för samma pengar som en mindre bostadsrätt i en innerstad.
Och borde man hyra eller köpa? Man tjänar dessvärre ingenting på att hyra en bostad, däremot har du förmodligen en värdeuppgång om du äger den. Långsiktigt har det varit en stabil värdetillväxt på bostäder och lönat sig mångdubbelt att äga sin bostad enligt Jörgen.

Vad är det viktigaste att tänka på vid köp av en bostad?

Vad är viktigast att tänka på inför en försäljning?

Reflektioner kring bostadsmarknaden framåt

Jörgen ser inte att det återkommande amorteringskravet kommer att påverka bostadsmarknaden framåt. Banker har i flera år redan gått efter de reglerna som idag finns för att få ett bostadslån. Det är i princip omöjligt att få ett lån utan att gått igenom bankens strama kalkyler på amorteringskrav och räntor upp emot 7-8 procent. Eftersom bankerna redan har satt kraven som förutsättning för att få ett lån, kommer det återkommande amorteringskravet och eventuell ränteuppgång inte påverka bostadsmarknaden på en överskådlig framtid. Dessutom kommer efterfrågan fortsatt vara stor, så länge det är fler som är intresserade av samma objekt och det finns ett mindre utbud än spekulanter, så kommer inga drastiska förändringar ske på bostadsmarknaden.


Läs mer om Fundlers portföljer eller börja fondspara nu!