Vi ser tillbaka på ett år av ideligen ökade bostadspriser. Pandemin har gjort att vissa objekt och områden är hett eftertraktade i samband med att mer tid spenderas hemma och kräver mer yta eller flera rum. Men vad innebär det för dig som är på väg att köpa och sälja en bostad och framförallt för den som ännu inte kunnat komma in på bostadsmarknaden. I veckans avsnitt av Fundamentalt bjuder vi in Jörgen Olsson från Nomad Mäkleri. Jörgen har närmare 20 års erfarenhet av branschen och ger sina bästa tips och råd inför bostadsköpet och försäljningen. Eller lite inspiration om du bara är nyfiken.
Att köpa en bostad är förmodligen en av livets största investeringar. Ofta utgör den också en betydande del av vår privatekonomi. När Svensk Mäklarstatistik summerar första halvåret 2021 har antalet sålda bostadsrätter och villor i riket nått nya rekordantal och ökade med 20 procent respektive 8 procent jämfört med samma period förra året. Det är de högsta nivåerna sedan mätningarna startade 2005. Under samma jämförelseperioder ökade dessutom medelpriset på riksnivå med 330.000 kronor för bostadsrätter och 630.000 kronor för villor. Hur ska man som konsument agera på en blomstrande bostadsmarknad som knappt de mest erfarna mäklarna förstår sig på?
Här får du mest boende per krona!
Pandemin har skapat en förflyttning från centrala objekt till centralt närbelägna objekt. Önskan att ha en större bostad och insikten att mer tid kommer att spenderas hemma, har gjort att människor sökt sig till naturen. Helst natur i närheten av en storstad. Det är också där du får allra mest för pengarna. Bo så nära storstaden som möjligt, men helst precis utanför. 45-50 minuters pendlingsavstånd från storstaden kan till exempel ge drygt 100 kvadratmeter extra bostadsyta för samma pengar som en mindre bostadsrätt i en innerstad.
Och borde man hyra eller köpa? Man tjänar dessvärre ingenting på att hyra en bostad, däremot har du förmodligen en värdeuppgång om du äger den. Långsiktigt har det varit en stabil värdetillväxt på bostäder och lönat sig mångdubbelt att äga sin bostad enligt Jörgen.
Vad är det viktigaste att tänka på vid köp av en bostad?
- Känslan är viktigast!
Du köper förhoppningsvis i första hand för att bo, inte för att spekulera. Det tar 10 sekunder i ett bostadsobjekt för att skapa den viktiga känslan som avgör om du kommer att trivas eller inte. Du kan aldrig renovera dig till en bra känsla för ett objekt. Du kan däremot förfina objektet och göra det ditt. Känslan av hemma är det viktigaste argumentet för din viktigaste investering i livet enligt Jörgen. - Kontakta föreningen
När du köper en bostadsrätt behöver du skapa dig en bild av föreningens ekonomi. Ibland finns det information som inte nått fram till mäklaren, eller som mäklaren inte tagit reda på. Hur mår fastigheten, vilka renoveringar behövs göras, finns det tillgångar som inte har redovisats, hur mycket lån har föreningen och hur sker amortering? Ring ansvarig i föreningen och ställ dina frågor. - Budgivningen
Bestäm dig för vad du har för maxbudget och gå inte över den gränsen. Det är lätt att låta den ekonomiska planen skena iväg, men sätt upp en budget och håll dig till den. - Få kontroll på månadsavgiften
Se till att du får en förståelse för vad som ingår i avgiften. Är avgiften hög i förhållande till andra liknande objekt i närheten? Se till att du skapar dig en förståelse för varför den är hög och hur den förhåller sig till föreningens skulder och övriga tillgångar. Till exempel kan eventuella hyresrätter och lokaler ge tillgångar till föreningens ekonomi, det kan också finnas osålda tillgångar som gör att avgiften är hög under en kortare period. Är avgiften väldigt låg, säkerställ hur väl underhållen fastigheten är. En förhållandevis låg avgift kan tyda på att det finns kommande renoveringar som behövs göras.
Vad är viktigast att tänka på inför en försäljning?
- Gör bostaden tilltalande för så många som möjligt.
Se till så att bostaden är iordninggjord så att den är ren och fräsch, men undvik att göra den till en känslokall utställningslokal. Genom att öppna upp och göra fria ytor skapar du känsla av rymd det ökar möjligheten att objektet är tilltalande för så många möjligt, alla har vi olika med behov. Men kom ihåg att ändå behålla känslan av att någon bor och lever i bostaden. - När är bästa tidpunkten för försäljning?
Så länge det inte finns några utomstående faktorer som har en extremt stor påverkan på bostadsmarknaden, som räntejustering, nya lagstiftningar, makroekonomiska förändringar, pandemier, så finns det egentligen ingen tid som är bra eller dålig. De månader som har lägst engagemang är maj och november. Det är som bekant tillgång och efterfrågan som styr marknaden. Jörgens rekommendationen är att om det är möjligt; gå mot strömmen och sälj när andra inte säljer! - Renovering eller inte?
Ju mer man kan göra utan att det blir världens projekt och kostar mycket pengar, desto bättre. Förbättra skavanker, måla över spikhål och sätt upp den där listen som har blivit bortglömd. Jörgens uppfattning är att större renoveringar inte tenderar att löna sig, snarare är tiden viktigare. Är det mycket som behövs göras i en bostad, prova att gå ut med den på marknaden och se intresset. Är det väldigt trögt, kan du överväga att göra några större förbättringar.
Reflektioner kring bostadsmarknaden framåt
Jörgen ser inte att det återkommande amorteringskravet kommer att påverka bostadsmarknaden framåt. Banker har i flera år redan gått efter de reglerna som idag finns för att få ett bostadslån. Det är i princip omöjligt att få ett lån utan att gått igenom bankens strama kalkyler på amorteringskrav och räntor upp emot 7-8 procent. Eftersom bankerna redan har satt kraven som förutsättning för att få ett lån, kommer det återkommande amorteringskravet och eventuell ränteuppgång inte påverka bostadsmarknaden på en överskådlig framtid. Dessutom kommer efterfrågan fortsatt vara stor, så länge det är fler som är intresserade av samma objekt och det finns ett mindre utbud än spekulanter, så kommer inga drastiska förändringar ske på bostadsmarknaden.
Läs mer om Fundlers portföljer eller börja fondspara nu!