Profilbild
av Mohammed Salih
21 november, 2022

Black Friday är här!

Den stora readagen infaller i år den 25:e november men redan den 21: a november drar årets stora reavecka igång. Från att tidigare varit fokus på en enda dag heter det numera ”Black week”. Under Black week ges du möjlighet att ”fynda” varor till ”kanonpriser” men många tenderar att köpa prylar som de inte ens behöver.

Tidigare har det också fuskats på just Black Friday där många butiker höjer sina priser efter sommaren, eller en kort period innan november, för att sedan kunna rabattera priset ytterligare under kampanjveckan. Detta får rean att se bättre ut än vad den egentligen är, så kallade lockpriser. Prisfusket har under flera år varit utbrett hos flera butiker och framför allt inom särskilda kategorier, men den nya lagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2022 ska försöka motverka detta genom en rad olika prisinformationsändringar. Den nya lagen ska tillämpas både online och i fysiska butiker.

I år kan det dock bli en riktig rea med tanke på att många bolag har byggt upp rejäla lager som de nästan måste bli av med, vilket kanske medför att vi får den bästa black-weekend på länge.

Men trots att det kan bli en bra vecka ur den shoppingsugnes synvinkel vill vi gå igenom några saker att tänka på kring black weekend och vad man istället kan göra med pengarna eller presenterna man hade tänkt ge till någon.

Gör en lista

Innan Black Friday ens börjar borde du gå igenom vilka saker du faktiskt behöver hemma. Gör en inventering och lägg sakerna på bevakning, detta kan du göra via till exempel prisjakt. Det minskar risken att du spontanköper prylar du inte behöver. Det finns till och med en undersökning som Lunds universitet gjort som visar att hälften av konsumenterna i förväg inte vet vad de kommer handla. De tänker låta sig inspireras av rabatterna som finns, detta borde du undvika i största mån.

Om du mot förmodan har ett sug efter att spendera pengar, då kan man bestämma summan i förväg. Bestäm dig redan innan du går in i en butik eller strösurfar i webshoppen hur mycket pengar du har tillåtelse att spendera. Då får du en tydligare mental bild av dina begränsningar och kommer därmed enklare kunna undvika impulsiva köp som går över din budget.

Motivera köpet

Du måste inse skillnaden på vad du faktiskt behöver och vad du vill ha. Om du till exempel ser en dyr kostym eller en elegantare klänning, känns det initialt som att du bara måste ha den, den kanske är otroligt fin och priset är nedsatt med över 50%. Men innan du köper den bör du tänka på hur troligt det är att du verkligen kommer använda plagget, och hur ofta. Är det värt att köpa en kostym eller klänning för att ha på ett bröllop en gång eller kommer den ligga längst bak i garderoben i väntan på alla bröllopsinbjudningar? Ett annat exempel är tv-apparater och mobiltelefoner. Det kommer nya varianter och självklart kan man vilja ha den senaste modellen, men behövs det verkligen? Kan man inte se och höra precis samma sak med den modellen du har? Skulle det vara enorm skillnad i elförbrukning och kvalité på bild och ljud, ja då har man motivationen där.

Handla inte på kredit

Spendera pengar på saker du har haft som mål att köpa. Tyvärr blir det allt vanligare att handla på kredit. Allt mer frekvent ser man också reklam som ”handla nu, betala sen, köp julklapparna nu, betala när du kan”.

Vi förstår såklart att det kan vara frestande att köpa en produkt eller plagg utan att omedelbart behöva betala för den, men det kan vara klokt att fundera ett extra varv innan du väljer att handla på kredit. Om du vet att du inte har råd att betala direkt, har du då råd när fakturan väl anländer? Om du känner dig säker med din ekonomi och vet att du har möjlighet att betala fakturan så kan det vara ett alternativ att handla på kredit. Men känner du dig osäker, låt hellre bli och undvik onödiga skuldsättningar som kan ruinera din privatekonomi.

Ge bort ett sparande

Man behöver faktiskt inte slösa en enda krona under varken Black Friday, Cyber Monday eller mellandagsrean.  Man kan göra precis tvärtom och satsa på sparande istället. Ett köpstopp under hela november som läggs undan till sparande och investeringar som får möjlighet att växa? Ja, säger vi. Genom att ge bort ett sparande eller lägga undan en extra peng under en månad kan du göra enorm skillnad.

Säg att du väljer att införa ett köpstopp under hela november och sparar därmed 5000kr. Sedan tar du dessa 5000kr och sätter in på en portfölj hos Fundler, pengarna ska få arbeta på börsen i 25 år och ska användas till pensionen. Efter 25 år, om vi räknar med börsens historiska avkastning om cirka 8%, har samma 5000kr vuxit sig till närmare 35 000kr, där 29 242 kr kommer i form av avkastning.

Skulle vi istället räkna med den avkastningen portföljen Fundler Global Framtid gett under de senaste tre åren (under tidsperioden 2019/11/01 – 2022/10/31) vilket är 38,35% och anta att vi får samma avkastning framåt, ja då kan vi räkna med en tillväxt om 12,8% årligen, då kan de 5000kr vi lagt undan vara värda strax över 100 000kr.

För mig är det enkelt att svara på vad jag skulle välja, vad väljer du?*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.