av Annika Javestad
17 april, 2020

Uppdaterad: 31 mars, 2022

Ytterligare en vecka har gått i den turbulenta marknaden till följd av Corona. Många börser har visat en positiv utveckling senaste veckan, men det är med all sannolikhet en skakig börs vi har framför oss. Trots att vi fortfarande befinner oss i en osäker marknad och kan se tillbaka på en brant nedgång, så är det en bra strategi att fortsätta sitt långsiktiga sparande och framförallt fortsätt investera kontinuerligt genom tex ett månadssparande.

Genom att investera när börsen är lägre värderad så kostar varje fondandel mindre och du får fler andelar som växer över tid. Börsen utveckling de 15 första veckorna på året har visserligen varit som en mindre rolig berg- och dalbana. Men den som hållit i sitt sparande och tänker långsiktigt kommer att gynnas av den uppgången när marknaden vänder.

OMXS-15v

Många svenskar har hållit fast vid den strategin under krisen, vilket gör att svenska sparares totala fondförmögenhet är på samma nivå som under inledningen av 2019. Detta trots värdeminskning och stora nettouttag. Erfarenheten från tidigare kriser är att det inte är frågan om utan hur länge det dröjer innan vi ser en återhämtning i ekonomin och på världens aktiemarknader”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i ett pressmeddelande den 16 april.

 

I Fundlers podcast Fundamentalt kommenterar vi löpande börsens och marknadens utveckling. I det senaste frågeavsnittet lyfter vi de vanligaste frågorna från våra lyssnare och blickar framåt. Ulf Ahrner, vd på Fundler, reder tillsammans med Fundlers rådgivningschef Jacob Liebermann bland annat ut om det är läge att köpa in sig på börsen nu. Dom diskuterar även vilken strategi som är den bästa om man vill spara ihop en stor summa pengar på kort tid.

 

Lyssna på avsnittet här: