Bostadsmarknaden är en ständigt het potatis och i Fundlers podcast Fundamentalt ges regelbundna uppdateringar av marknaden. I veckans avsnitt gästas Anna och Jacob av fastighetsmäklaren Jörgen Olsson som också är grundare av NOMAD mäkleri. Han har över 30 år i branschen och gästade podden senast i avsnitt 90 i juli 2021 för att bjuda på en komplett köp- och sälj-guide. I det här avsnittet är Jörgen tillbaka för att bjuda på en trendspaning av bostadsmarknaden.
Redan för ett år sedan såg Jörgen den bästa möjligheten till en bra bostadsaffär i att flytta en bit utanför städerna. Idag kan han konstatera att trenden också har gått åt det hållet. Och trots oron i omvärlden har bostadsmarknaden inte fått sig någon större törn.
“Vad vi ser nu är att det är lite lugnare tempo. Lite segare processer. Det har inte hänt någonting på priserna direkt och vi märker nu att det här kriget som håller på nu nästan är normaliserat. En pandemi har svischat förbi och vi lever nästan normalt igen”.
De två faktorerna Jörgen ser kan påverka bostadsmarknaden är stigande räntor i kombination med en ökad inflation.
“Det krävs flera faktorer, det räcker inte med en. Vi som privatpersoner tycker det är normalt med så här låga räntor men bankerna räknar med en extremt hög referensränta för att du överhuvudtaget ska få lån. Att räntan i sig går upp kommer inte påverka så jättemycket. Det är den här förväntansbilden och allmänna oron som kommer påverka. Jag tror i så fall att det kan komma en svacka, jag tror inte att det rasar”.
Jörgen upplever också att man i Stockholm, som är hans primära verksamhetsområde, har en stabil inkomst, vilket gör att man upplever sig ha råd att lägga lite mer på sitt boende. Detta gör att priserna inte sjunker även om de har stannat av lite på en hög nivå, vilket gäller både bostadsrätter och villor.
En annan faktor som kan påverka bostadsmarknaden framåt är om media börjar rapportera om bostadsbubblor. Fler objekt på marknaden till följd av att fler vill sälja innan bubblan spricker kan bidra till en liten knäck i marknaden. Detta på grund av att förutsättningarna för tillgång och efterfrågan förändras.
“Jag har helt och hållet gått på min magkänsla. Är det här något för mig? Har jag råd med det här? Om ja, då kör jag”.
Jörgen är också tydlig med att han tycker boende och att trivas i sin bostad måste få gå före ekonomin.
“Jag tycker att boende i första hand är ditt boende. Även om många gör bostadskarriär och har möjlighet att tjäna mer pengar på sitt boende än på sitt jobb”.
“Utmaningen blir att när så många människor gör bostadskarriär så driver det upp priserna”.
Jacob håller med Jörgen men problematiserar läget givet att många ser sitt boende som en möjlighet att tjäna pengar på. När en grupp människor i samhället gör enorma pengar på sitt boende får det en påverkan på marknaden. Jörgen håller med och tar ett exempel från tid som verksam i branschen.
“När jag började och folk som hade bott länge i sina villor dök upp på lägenhetsvisningarna så klev andra åt sidan. Det var ingen idé för dem för de hade inte en chans då villaägarna hade bott ihop en förmögenhet. Men senaste åren är det ungdomar som har köpt och sålt x antal gånger som slår ut de som tidigare var de självklara köparna”.
“Om man vill äga sitt boende måste man in på bostadsmarknaden och då får man ta det man får. Vad har jag råd med?”
Bästa råd till dig som står utanför bostadsmarknaden och vill in
– Om du vill äga ditt boende så måste du in och då får man ta vad man får helt enkelt. Vad har jag råd med? Oftast blir det inte exakt där man vill bo, man får försöka hitta någon till så när där man vill bo som möjligt.
– Om du ska börja plugga på något universitet. Om förutsättningarna finns, överväg att köpa din bostad och äg den under din studietid.
Relaterade inlägg
Bästa tipsen för att köpa och sälja bostad, eller för dig som är nyfiken.
Så här hänger utvecklingen av bostadsmarknaden och börsen ihop!
Bostadsspecial i podd och blogg!
*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.