av Ulf Ahrner
23 april, 2020

Uppdaterad: 31 mars, 2022

Spridningen av Covid -19 är påtaglig i alla delar av samhället, vilket har gett starkt avtryck genom en volatil börs och svårighet att bedöma framtiden. Många saker har på kort tid förändrats, samtidigt som livet fortgår vid sidan om. Däribland behovet av att byta bostad.

Vi får många frågor kring börsen, marknadens utveckling och hur man bör se över sitt sparande. Idag är även bostaden en viktigt investering och behovet av att anpassa sin bostad har inte minskat på grund av coronakrisen. Därför har vi valt att fokusera på bostadsmarknaden i den här veckans blogginlägg och podcast.

Expert svarar på era frågor

I veckans podcast Fundametalt intervjuas Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling. Sedan coronautbrottet har utbudet av bostäder enligt Hemnets statistik gått upp i Sverige, med fokus på storstadsregionerna. En förklaring kan vara att många som planerat en försäljning längre fram, väljer att skynda på den för att undvika en osäker marknad längre fram säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Vad händer egentligen med bostadspriserna under en samhällskris och hur ska man som privatperson tänka? Vi ställde de frågor som vi har fått från våra kunder till Liza. Är det köpläge nu? Ska man köpa eller sälja först? Hur kommer ett slopat amorteringskrav påverka bostadspriserna?

Lyssna på avsnittet här: https://fundler.se/podcast/

Går det att spara till en bostadsinsats?

Vi har i tidigare blogginlägg beskrivit möjligheterna med ett långsiktigt sparande och ta hjälp av månadssparande för att köpa i både upp- och nedgång. Många av våra kunder undrar hur ska man tänka kring ett bostadssparande? Är det verkligen möjligt att spara ihop till en bostadsinsats som i många städer innebär en stor summa pengar.

Jo, det är det faktiskt, men det gäller att ha koll på hur mycket du behöver lägga undan och vilken risk du ska välja. I videon nedan förklarar jag hur det hänger ihop och vad en investering kan göra för dig i en eventuell budgivning.

Se filmen här: