Profilbild
av Mohammed Salih
22 december, 2022

Den viktigaste högtiden

Många anser att julen är den absolut viktigaste högtiden, både för vuxna och barn. I Sverige firar vi traditionsenligt jul över tre dagar, med julafton som den dag då vi delar ut julklappar, äter julmat och inte minst tittar på Kalle Anka och hans vänner.

Betydelsen för julfirandet kan onekligen variera mellan olika kulturer och individer. För vissa innebär julen en tid då man firar Jesus födelse, samlas med familj och vänner och utbyter gåvor. För andra kan julen innebära en tid för andlig reflektion och vila efter ett år av arbete och stress. Oavsett hur man ser på julen, så är den för de flesta en högtid som är viktig för att skapa gemenskap och kärlek.

Julen som vi känner den idag har utvecklats under flera hundra år och har påverkats av olika kulturer, samhällen och tiden.

Julklappar

Julklappar har till exempel inte alltid varit en del av julen. I äldre svensk folkkultur var det vanligt för den yngre generationen att under julhelgen utöva en aktivitet som kallades ”bus”. Detta innebar att man gick runt till olika stugor och knackade på dörren eller fönstret. När dörren eller fönstret öppnades, kastade man in en gåva, som kunde vara allt från vedträn till halmfigurer. Ibland skickade man också med en vers tillsammans med vedträet, vilket kan ses som en föregångare till våra julklappsrim.

Ordet ”julklapp” kommer från ”klappningen” som man gjorde när man knackade på dörren eller fönstret. Lite senare blev det mer vanligt att ge bort mat och dryck till vänner och familj under julen men även andra förnödenheter.

Med tiden blev gåvan istället en inslagen present i paketform. På 1800-talet tog det svenska julklappsutdelandet en form som påminner mer om vad vi har idag, med julbocken som huvudutdelaren. Vid 1900-talets början började dock jultomten att konkurrera ut julbocken som främsta utdelaren av julklappar.

Som de flesta vet har julen också blivit alltmer kommersiell genom åren. Många företag och affärskedjor lanserar julkampanjer och erbjudanden för att locka oss till att handla julklappar. Det har lett till en ökad konsumtion under julen och har bidragit till att det blivit en av den mest lönsamma tiden på året för många företag.

Årets julklapp

Vi vet att det hemstickade plagget har utsetts till årets julklapp 2022 men med tanke på elpriserna och den situation vi befinner oss har vi på Fundler gått tillbaka till julens rötter, alltså tänker vi inte skriva ett sparande på Fundler att ge bort, även om det är en bra present.

I år är ved den perfekta julklappen att ge bort till familj och vänner. Ved är inte bara en användbar och nödvändig produkt för att hålla värmen hemma under vintern, utan det är också en symbol för gemenskap och omtanke. Stickade produkter kan vara trevliga gåvor, men ved är verkligen en unik och omtänksam present att ge bort under julen. Oavsett om det är en släpkärra full med vedträn eller en liten säck med lövved, så är ved en gåva som uppskattas av alla som värdesätter värmen och gemenskapen i hemmet.

Julen allt mer kommersiell

Vi lever i en tid där konsumtionen spelar en stor roll i våra liv, och det är särskilt tydligt just under julen. Julen har kommit att bli mer fokuserad på julklappar och prylar än på det som den egentligen handlar om. Många har milslånga önskelistor med julklappar som de hoppas att de ska få, och det finns en stor press på att ge och få så många och så dyra gåvor som möjligt.

Det här kan leda till att vi glömmer bort den verkliga meningen med julen: att få fira med våra nära och kära, att umgås och skapa minnen tillsammans, att visa kärlek och omtanke för varandra. Det är vad som verkligen räknas och det som vi kommer minnas.*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Informationen häri utgör inte och ska inte uppfattas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendationer. Åsikterna som uttrycks i texten är artikelförfattarens egna, och representerar nödvändigtvis inte Fundler.