av Annika Javestad
27 augusti, 2020

Uppdaterad: 3 april, 2022

När sommaren snart går över till höst är det ett bra tillfälle att se över sin ekonomi. För många betyder semester en ökad levnadskostnad och mer konsumtion än vanligt. När veckor av ledighet blir vardag är det en bra möjlighet att städa i ekonomins slukhål. I veckans podcast tar Anna och Jacob upp temat och ger några handfasta tips som underlättar prioriteringen.

Månadssparande
Det bästa sparande är det som blir av. Det behöver inte vara stora belopp, utan det viktigaste är att komma igång och sätta av en del av din lön varje månad som sedan kan växa över tid. Genom att investera ditt sparande långsiktigt får du även avkastningen som i sin tur hjälper dina pengar att växa ytterligare. Fördelen med att månadsspara är att du sprider ut dina risker eftersom du handlar varje månad och slipper tänka på att pricka in börsen vid en specifik tid. Väljer du en sparform som dessutom anpassar risknivån till ditt sparmål, så har du möjlighet till fin tillväxt över tid. Men, det viktigaste är att komma igång!

Gör en budget
Med en budget får du en överblick över inkomster och utgifter och kan lättare se om du behöver förändra något i din ekonomi. Du kanske, utan att tänka på det, har höga kostnader för något? Med hjälp av budgeten kan du skära ner onödiga utgifter så att du får råd till annat du hellre vill ha. Eller ännu bättre – du kanske kan betala av på eventuella lån, öka ditt månadssparande eller bygga på din buffert för oförutsedda utgifter. En budget kan bli ett viktigt verktyg för din ekonomi.

Se över bolånet
Att pruta på räntan hos banken innebär att du omförhandlar ditt bolån för att få en lägre månadskostnad. När du ansöker om bolån bestäms din ränta utifrån bankens snittränta. Den inledande snitträntan är bara en startpunkt och varje rabattprocent gör stor skillnad i längden. Ta reda på vad din bolånerabatt är och hur länge den gäller. Ränterabatten sätts på ett år för ett rörligt lån och du riskera att förlora mycket pengar om du råka missa att din rabatt har gått ut. Alternativet är att binda räntan, i dagens låga ränteläge kan du ofta pressa ner den ytterligare några procentenheter eftersom du knyter dig till banken under en bestämd tid.

Pensionsspara
Att pensionsspara är utan tvekan det viktigaste sparandet för framtiden. Har du fortfarande många år kvar till pensionen, se till att pengarna jobbar för dig i en investeringsform med hög andel aktier. Precis som med månadssparande, se till att det blir av. Hos Fundler kan du antingen själv välja portfölj, eller svara på ett antal frågor och få hjälp med en portfölj som passar din riskvilja och sparhorisont. Kom ihåg att din pension också påverkas av den del du får av din arbetsgivare i form av eventuell tjänstepension. Några få procent mer i tjänstepension har stor effekt över tid.

Sammanfattning
Med kontroll på dina kostnader i förhållande till dina intäkter och ett kontinuerligt sparande för både buffert och pension, så har du en bra grund för en bra ekonomisk höst. Anna och Jacob pratar också om vikten av att strunta i köp av småsaker och ett bra tips är att börja avsätta pengar för vinterns julklappar redan nu. På Fundler önskar vi naturligtvis att årets julklapp blir ett fondsparande.