I början av april beräknas miljontals svenskar få sin skatteåterbäring – ett välkommet tillskott i plånboken. För drygt en månad sedan stod investeringar och resor och högt upp på listan över vad svenskarna planerade att göra med pengarna i år. Det visar en Ipsos-undersökning från Fundler. Men coronautbrottet har kastat om situationen och många funderar nu på att lägga om strategin. Därför vill vi tipsa om vad du bör tänka på utifrån olika privatekonomiska lägen.
I mitten av februari lät vi på Fundler göra en riksrepresentativ undersökning om vad svenskarna planerade att göra med sin skatteåterbäring. De allra flesta hade tänkt att spara eller investera tillskottet av pengar, och en knapp femtedel planerade att lägga pengarna på resor. Vad svenskarna inte visste då var att en pandemi skulle drabba världsekonomin och förändra förutsättningarna för såväl privatekonomi som resebeteende. Därför blir det nu extra viktigt att fundera över hur du bäst planerar skatteåterbäringen.
Generellt vill jag uppmana fler till att investera istället för att spara på bankkonto, men det beror självklart på sparhorisont. Om man får tillbaka en större summa pengar, är det klokt att överväga jämkning för kommande år. Att få skatteåterbäring innebär att du har lånat ut pengar till staten under året – pengar som du löpande hade kunnat investera istället. Om du jämkar dras mindre skatt från din lön vilket frigör pengar som du kan månadsspara och investera istället – i en risknivå som passar dig och ditt sparmål.
Fundlers bästa tips för skatteåterbäringen utifrån olika privatekonomiska situationer
Om du har utrymme i ekonomin att spara långsiktigt: Investera för framtiden
För dig som har möjlighet att sätta av pengar långsiktigt, kan det vara ett bra tillfälle att investera. Trots att vi just nu befinner oss i en turbulent tid där börsen går upp och ned med hög volatilitet, så finns det många likheter med tidigare nedgångar som Lehmankraschen 2008 och greklandskrisen 2011. Likheten ligger i den oror som uppstår och att det inte finns någon naturlig och självklar lösning. Ingen vet vad coronakrisen faktiskt kan komma att innebära globalt. Enligt Morningstars analytiker är det troligaste scenariot en halverad ekonomisk tillväxt 2020. Men på lång sikt sänks globalt BNP sannolikt endast 0,2 procent, vilket talar för att aktiemarknadens reaktion är överdriven. Med en långsiktig tidshorisont och en anpassad risknivå så kommer börsen att återhämta sig och ge möjlighet till bra avkastning över tid. Det kommer finnas goda möjligheter att investera i företag och branscher som du själv tror långsiktigt på.
För dig som har en buffert och rustar för oförutsedda händelser: Spara för framtida utgifter
En bra regel är att bara investera pengar som du skulle kunna klara dig utan. Känner du en oro över den ekonomiska marknadssituationen och en osäkerhet att förlora pengar, så är det inte rätt läge att ta några risker. Har du en längre sparhorisont så är det en bra möjlighet att månadsspara med en låg risknivå, så att du inte riskerar några större nedgångar, men samtidigt får bättre möjlighet till avkastning än på ditt bankkonto.
För dig som ännu inte har en buffert som trygghet: Lägg undan för akuta utgifter
Det nuvarande marknadsläget innebär att många ser skatteåterbäringen som ett välkommet tillskott
i en ansträngd ekonomi. Om de extra pengarna innebär en lättnad för att kunna hantera de mest nödvändiga utgifterna i vardagen, då ska pengarna stanna på bankkontot och användas för just detta.