Hur ska man som ung tänka kring sin ekonomi och vilka val påverkar ekonomin senare i livet? Henrik intresserade sig för sparande redan på gymnasiet, vilket ledde till att han gick med i Unga Aktiesparare och tog över stafettpinnen som vd. Han beskriver det som världens roligaste jobb, inom finansbranschen åtminstone. I sin roll brinner hans engagemang för att få ut unga på börsen. En uppgift som är viktigare än någonsin!
Att vara ung vuxen idag är utmanande på många sätt, inte minst ekonomiskt. Dagens unga har tagit en stor smäll av pandemin i form av arbetslöshet och en försenad start ut i vuxenlivet. Enligt en undersökning av Sifo Kantar uppger en fjärdedel av Sveriges unga i åldersgruppen 15-24 år att de oroar sig för sin ekonomi och en tredjedel för sin ekonomi i framtiden. Tillsammans med Unga Aktiespararnas vd Henrik Johansson, har vi försökt komma ner på djupet i vad det beror på och hur vi kan få fler unga till börsen.
Sparande bland unga har minskat under pandemin
Idag uppger 77 procent att man sparar till skillnad från 2018 då 82 procent uppgav att man hade ett kontinuerlig sparande. Ett uppenbart skäl är såklart arbetslösheten under och efter pandemin. Många unga missade chansen till sitt första sommarjobb, vilket brukar vara ett bra tillfälle att lägga undan lite extra pengar.
Enligt Henrik kan man dock se att de som sparar, har börjat spara smartare. Betydlig fler unga har idag ett direkt ägande i aktier jämfört med för några år. Det är en positiv utveckling. Ökningen är inte särskilt förvånande, eftersom det har blivit enkelt och lättillgängligt att köpa aktier och fonder. Idag finns det ett mycket större utbud med digitaliseringen i form av fondrobotar och appar som gör det enkelt för unga att investera sina pengar.
”Väldigt mycket handlar om att utbilda, väcka intresse och visa att det inte är så svårt. Jag är helt säker på att 99,9% av vår befolkning kan lära sig att spara i aktier” -säger Henrik om att locka fler unga till börsen.
Ökat intresse för investeringar hos unga
År 2010 sparade endast 12 procent i aktier inom Unga Aktiesparares målgrupp. Idag är siffran betydligt högre och sträcker sig till 27 procent. Att man kan bränna sig och förlora pengar på börsen kan vara något som skrämmer många, men samtidigt är det när du är ung som du har råd att ta risk. Det viktigaste är att tänka långsiktigt i sitt sparande och historiskt sett har börsen alltid återhämtat sig. En bra regel för att komma i gång med ett sparande på börsen är att tänka långsiktigt och sprida risken. Oavsett hur bra du är på att investera så har du ändå 100 procent större chans att få avkastning än någon som står utanför börsen.
Färre unga tjejer än killar investerar på börsen
I Unga Aktiesparare är ungefär 36 procent tjejer och trenden visar att intresset hos killar är betydligt större. Ett tydligt mönster är att många medlemmar får ett medlemskap av en förälder eller närstående, vilket då inkluderar fler killar än tjejer. Troligtvis är det en gammal vana att föräldrar hellre uppmanar sina söner till den här typen av intresse än sina döttrar. Det är siffror som Unga Aktiesparare hoppas kunna påverka och influera fler unga tjejer att ta klivet ut på börsen i samma utsträckning.
”När man tittar på siffran hur många tjejer som vill investera på eget initiativ, så är det ca 40 procent, men hos killarna är det nästan det dubbla. Vårt största dilemma är kanske varför vi inte uppmanar unga tjejer att komma i gång med aktier och sparande i samma utsträckning?”-säger Henrik.
Henriks bästa tips till unga att tänka på kring privatekonomi
Gör en budget!
Se till att göra en budget över din inkomst samt fasta utgifter för att få en tydlighet över vad du har i överskott att spendera. Lägg även in ett sparande som fast utgift om du har möjlighet. För att komma igång med din budget och dra in på onödiga utgifter kan du skriva ut ett kontoutdrag från de senaste två månaderna, skriv sedan bredvid varje utgift om den var nödvändig eller inte. På så sätt får du en bra överblick över vad du lägger dina pengar på och vad du kanske kan lägga lite mindre på, och i bästa fall lägga lite mer på sparande!
Sätt upp tydliga mål för ditt sparande!
Att ha tydliga mål för ditt sparande gör det enklare att uppnå dem. Ibland är det lättare att dela upp olika mål på olika sparanden och kanske avsätta olika summor. Du kan också se till att ha olika risk på olika konton, exempelvis kan ”pension” ha en högre risk än kanske ”resa” eller ”lägenhet” som förhoppningsvis ligger närmare i tiden.
Kom igång!
Det viktigaste är att komma igång med sitt sparande och se till att få tillgång till avkastning som ett långsiktigt sparande kan ge. Ha gärna ditt sparande på autogiro så att det dras direkt när lönen kommer in och öka ditt sparande i takt med att din lön går upp. All forskning visar att ju mer pengar vi har, desto mer tenderar vi att spendera. Så sätt en procent förhållande till din lön som ska gå till sparande. En rimlig siffra kan vara att minst 10 procent av din inkomst alltid ska gå till sparande. Som ung har man oftast lite mindre pengar eftersom man är i början av arbetslivet, men å andra sidan har man kanske inte de utgifter som barn och familj kräver. Så passa på att sätta undan lite extra medan du kan! Du kommer tacka dig själv i framtiden när du har en trygg ekonomi att falla tillbaka på.
*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.