Hur lägger man upp ekonomin som ung vuxen?
Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet. Idag är det viktigare än någonsin, att ha en bra förståelse för vad sparande och investeringar handlar om och framförallt vilken betydelse det har lite senare i livet.
Varför är privatekonomi viktigt?
Samtal om ekonomi bör introduceras så tidigt i livet som möjligt. Idag står det i läroplanen att svenska elever ska få möjlighet att utveckla sina kunskaper om konsumtionen, sparande, krediter och lån. Det är bra, men inte tillräckligt. Ung Privatekonomi redovisar en undersökning där drygt 81 procent av gymnasieleverna skulle vilja ha mer privatekonomi i de kurser som redan finns, alternativt ha det som ett eget ämne.
En stor del av utbildningen kring ekonomi, sparande och investeringar kommer idag från annat håll. En rimlig hypotes är att den i de allra flesta fall kommer hemifrån. Vi har tidigare skrivit om hur man sparar till barn för den som har möjlighet kunna ge sitt barn ett startkapital in i vuxenlivet. Men sen då?
Idag är det viktigare än någonsin att planera för framtiden genom en sund och välplanerad privatekonomi. Framför allt handlar det om de stora förändringarna i livet som att; börja plugga på annan ort, flytta hemifrån, bygga en buffert och pensionsspara. Att planera för egen bostad och att tidigt börja spara till pensionen är två ekonomiska beslut som kommer spela en avgörande roll för framtiden.
Hur ska man tänka kring ekonomi som ung vuxen?
Idag lever vi i ett konsumtionssamhälle. Vi har alltid på olika sätt jämfört oss med varandra, men i dag är trycket större, framför allt i den yngre generationen. Sociala medier, tillgänglig näthandeln och kompromisslösa krediter, gör trycket ännu större och ständigt närvarande. Lägger man till att den som är ung idag, tillhör en generation som aldrig upplevt höga räntor och som sedan länge accepterat att ett bostadsköp betyder livslång skuldsättning.
Tre gyllene tips på vägen:
- Våga prata om pengar!
- Spara först och konsumera sedan!
- Låna inte till konsumtion!
Genom att prata om pengar är det lättare att få hjälp och reda ut saker som kan vara krångliga. Det kan ju också innebära att dela erfarenheter och att undgå att göra samma misstag som andra har gjort. För alla har ju faktiskt varit unga och de allra flesta kan förmodligen nämna ett par saker som man skulle gjort annorlunda kring sina ekonomiska val.
Ta för vana att bara handla för pengar som faktiskt finns och som du kan betala med direkt. Skuldsättning genom dyra krediter eller kreditkort kan påverka den ekonomiska starten in i vuxenlivet. För alla lån ska ju betalas tillbaka. Den översvallande konsumtionen och enkelheten att belåna sig, gör att man kanske får tänka till både en och två gånger för att inte falla för frestelsen.
Vikten av att spara
Förutom att på olika sätt ha kontroll på utgifterna är en viktig del av privatekonomin att skapa en trygghet genom sparande. Det kan tyckas kämpigt att spara när ekonomin redan är ansträngd som student eller som ensamstående nyss utflugen från hemmet. Men det krävs ganska lite för en stor förändring över tid.
En checklista att ta hjälp av:
- Gör en budget:
Få kontroll över inkomster och utgifter. Att göra en budget är det enklaste sättet att kontrollera dina utgifter. Genom en tydlig översyn blir det enklare att se vad dina pengar används till och lättare att påverka hur din ekonomi ska ska se ut. Konsumentverket har bra verktyg för att komma igång med en budget. - Spara till en kortsiktig buffert
När du är ensam är det viktigt att så snabbt som möjligt bygga upp en buffert att använda för oplanerade, men nödvändiga utgifter. Sätt ett mål för hur mycket du behöver om tvättmaskinen går sönder eller du behöver gå till tandläkaren. Se till att pengarna förs över automatiskt till ett bankkonto varje månad. Eftersom dessa pengar ska vara lätta att komma åt är bankkonto ett bra alternativ. - Spara till en långsiktig buffert
Oavsett vad drömmen om framtiden handlar om, är det klokt att sätta av pengar varje månad för ett långsiktigt sparande. Till skillnad från det kortsiktiga sparandet är det klokt att sätta dessa pengar i arbete genom att investera i en anpassad sparform. Fonder är ett vanligt sätt att sprida riskerna och genom att spara en liten summa varje månad sprider du riskerna ytterligare och köper både när det är billigt och lite dyrare. Vi på Fundler hjälper dig att hitta rätt risknivå till just ditt sparmål. - Börja spara till pensionen
Det är aldrig för tidigt att börja spara för pensionen. Sparar du 250 kr/månad från 18 års ålder, har du drygt 1,1 miljoner den dagen du går i pension. Exemplet är beräknat på en investeringstid på 47 år och en årlig genomsnittlig avkastning på 8 procent. Sparandet är totalt 112 000 kr och avkastningen är drygt 1 miljon kronor. Inte illa, men det gäller att börja i tid och att hitta ett bra fondsparande anpassat till ett långsiktigt mål som just pensionen. Läs mer om hur Fundler kan hjälpa dig med din pension. - Många bäckar små…
Se över avtalen för tv, internet, telefon och el med mera. Är det så att du verkligen behöver alla? Går det att ringa billigare? Det kan finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör.
Livet ut i vuxenlivet innebär ett helt nytt ansvar för ekonomin. Genom att göra det enkelt att spara och investera till bra villkor, hoppas vi att kunna göra den resan både roligare och lite smartare. Lyssna gärna på nummer 92 av vår podcast Fundamentalt, där intervjuas Joseph Harb om hur han får ihop studentlivet och samtidigt lägger stort fokus på sparande och investeringar.