Profilbild
av Mohammed Salih
27 september, 2022

Att flytta en pensionsförsäkring med bättre villkor kan ge hundratusentals kronor mer i plånboken och precis lika självklart det är som att byta t.ex. en hemförsäkring vid bättre pris, service och villkor, ska det vara att byta sin pensionsförsäkring.

Tidigare har flyttavgifter satt käppar i hjulen för många pensionssparare. Men sedan 1 juli i år är det möjligt att flytta icke kollektivavtalade tjänstepensioner oavsett när de är tecknade till en flyttavgift som max får uppgå till 0,0127 prisbasbelopp. Under 2022 motsvarar det 614 kronor.

Detta ger svenskarna med tjänstepension från den privata sektorn en enorm flexibilitet och möjlighet att sänka avgifter och säkerställa en optimerad avkastning.. Tidigare har enorma flyttavgifter, som satts helt av bolagen själva, ofta tagit kraften ur en flytt och många sparare har tvingats sitta kvar i dåliga lösningar som ätit upp kapitalet.

Många oroliga över sin pension

Vi kan se att de som oroar sig mest är de som inte har tagit reda på vad som gäller för dem där hela 37 procent oroar sig över sin pension. För kvinnor är siffran ännu högre, hela 43% av de tillfrågade kvinnorna oroar sig över sin pension, visar en undersökning som Fundler låtit genomföra med Kantar Sifo i år. Trots vetskapen om att det är möjligt att flytta sin pension svarar endast 23 procent att man har gjort en flytt.

Utöver det visar undersökningen oroväckande statistik – 65 procent inte vet vad man betalar för total avgift för sin privata och/eller tjänstepension. 49 procent är dessutom osäkra på om pensionssparandet är placerat på bästa sätt med hänsyn till avgifter och avkastning.

Över 600 000 kr mer i pension

I ett räkneexempel framtaget av Fundlers förvaltningschef Ulf Ahrner ser man svart på vitt hur viktigt det är att hålla koll på sina avgifter och vara aktiv, genom att till exempel flytta tjänstepensionen. Det är också viktigt att veta att det aldrig är för sent att flytta pensionen.

Även med bara några få år kvar till pensionen gör det stor skillnad, eftersom pensionen betalas ut gradvis under många år. Därför tycker vi att det är en självklarhet för alla att se över vilka förbättringar man kan göra nu när ännu fler försäkringar blivit flyttbara. Avgifter som kan låta som en bagatell, men som i själva verket äter upp stora delar av din pension (se räkneexempel nedan). Genom att flytta till Fundler kan du få flera hundratusen kronor mer i pension!

Räkneexempel

Om du investerar en tjänstepension på 800 000 kronor dagen du fyller 45 år har du sparat ihop ungefär 1 926 572 kronor den dagen du fyller 66 år. Då har Fundlers förvaltningschef räknat på en genomsnittlig avkastning på 8 procent och en avgift på 2,5 procent.

Om du istället investerar en lika stor tjänstepension men istället betalar 1 procent i avgift har du 2 560 452 kronor den dagen du fyller 66 år.

Betalar du 2,5 procent i avgift har den alltså ätit upp 633 880 kronor, pengar som gör en otrolig stor skillnad på pensionärstillvaron.

Skulle du ta ut din pension mellan 66 och 80 års ålder har du med den lägre avgifter 21 000 kronor i månaden att röra dig med som pensionär, medan om du låter en avgift på 2,5 procent äta upp din avkastning har du endast 14 000 kronor i månaden, d.v.s. hela 7000 kronor mindre per månad.

Tre tips för en bättre pension.

Att få så hög avkastning på sina pensionspengar som möjligt, till så låg risk möjligt är något Fundler ständigt jobbar för. Detta tillsammans med att undvika dyra och onödiga avgifter. Därför har vi tagit fram tre tips för att visa hur du får mer pengar som pensionär

1. Se till att ha tjänstepension.

Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller just dig. Om du inte har tjänstepension på din arbetsplats, försök då att förhandla om en högre lön för att avsätta själv. Tjänstepensionen är viktig för din ekonomiska trygghet i framtiden – den kan stå för så mycket som 25–30 procent av din inkomst som pensionär.

2. Se över avgifterna!

Se till att betala så låga avgifter som möjligt för ditt pensionssparande oavsett om det gäller premiepensionen, tjänstepensionen eller det privata pensionssparandet. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till 25 procent mer i pension.

3.Försök spara privat!

Om du har tiden på din sida bör du investera dina sparpengar på börsen och i fonder. En tusenlapp varje månad i privat pensionssparande på börsen kan ge över 1,4 miljoner extra på 30 år. Detta räknat på en avkastning om 8% per år.

Vill du räkna ut ränta på ränta själv kan du göra det här via en kalkylator.*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

fundler tjanstepensionens dag pyramid 02

Om Tjänstepensionens dag

Tjänstepensionens dag firas alltid den 27
september och i år för tolfte gången.
Tjänstepensionens dag syftar till att
uppmärksamma vikten av tjänstepensionen
och att ha en tjänstepension på sin
arbetsplats. Vi på Fundler vill också
uppmärksamma dolda och dyra avgifter.