av Jacob Liebermann
26 maj, 2021

Uppdaterad: 31 maj, 2022

Denna vecka gästar entreprenören Jon Strand Fundlers podd, Fundamentalt. Där berättar han om hur det var att helt ensam lämna Jehovas Vittnen för att bygga en miljardindustri som småbarnsförälder.

Vilken är din bästa investering?

Min bästa investering är mitt första framgångsrika företag Strands. Det började med att jag hade en middagsbjudning för ungefär 20 år sedan. Under kvällen frågar en i sällskapet varför jag inte blir egen igen – ”du som är så duktig på det du gör”. Den frågan blev den tankeställare som fick mig att agera och satsa fullt ut. Vid denna tidpunkt hade jag två barn, en på två år och en nyfödd. Det var en stor risk som inte fick gå fel.

När tjänade du din första miljon?

Första miljonen kom från Strands, då var jag runt 27 år.

Vad är viktigast för dig, tid eller pengar?

Tid… Att kunna styra över sin tid ger en enorm lycka. Idag har jag kommit så långt att jag kan styra över om jag vill vakna tidigt eller sent oavsett dag på veckan. Jag är inte längre bunden till ansvar för personal och andras behov. Det finns inga måsten utöver dem jag själv väljer att prioritera.

Vad spenderar du orimligt mycket pengar på?

Min sambo! Men också klockor, kläder och bilar.

Vilken är den bästa ekonomiska läxan du lärt dig?

Det är totalt omöjligt att tjäna stora pengar utan att ta stora risker. Med det sagt finns det två saker som skiljer agnarna från vetet. Den ena är dem som är beredda att ta stora risker, den andra är dem som faktiskt gör jobbet. Dem som går ut och gör sina tio kundbesök om dagen vinner alltid. Du kan till och med vara dålig på jobbet. Men så länge du fortsätter tills du uppfyllt dina mål kommer du lyckas.

Alla är inte beredda att ta riskerna, det är på gränsen till ett personlighetsdrag. Att däremot vara den som kämpar tills målet är uppnått kan vem som helst bli. Det handlar om disciplin.


Jon Strand har tagit risker av alla sorter, inte bara ekonomiska. För Anna och Jacob berättar han om lärdomarna från uppväxten i Jehovas Vittnen, hur det var att lämna det religiösa samfundet och för stunden säga upp kontakten med familjen, och att bygga upp en verksamhet värd miljarder som småbarnsförälder. Lyssna på samtalet i Fundamentalt!

Mer relaterad läsning

Fem snabba frågor om privatekonomi med: Emilio Ingrosso

Fem snabba frågor om privatekonomi med: Dominika Peczynski

Världens bästa fondsparare

Intresset för fondrobotar ökar

Fundamentalt slår hål på myter om investeringar