av Jacob Liebermann
5 maj, 2021

Uppdaterad: 7 december, 2021

Veckans avsnitt av Fundamentalt gästas av krögaren och entreprenören Emilio Ingrosso som berättar om sin resa med succékonceptet La Perla. Trots att han och hustrun Åsa öppnade restaurang i Stockholm mitt under brinnande pandemi har bordsbokningarna exploderat. Här får vi ta del av Emilios svar på fem snabba frågor om privatekonomi!

Vilken är din bästa investering?

Min första investering inom restaurangbranschen var Il Conte, vilket ledde till det som faktiskt kom att bli min bästa investering – La Perla på Mallorca.

Här gjorde vi hela vår grej själva. Jag och min fru Åsa gick in fysiskt och jobbade med allting från grunden. Vi köpte maten, lade in den i kylen, hämtade vinet, strök servetterna och sprang på golvet, det är för mig en bra investering. Framförallt för att den inte bara var ekonomisk gynnsam, den fick oss att växa, utvecklas och sjösätta något på egen hand. Det var en investering som tog tid, kraft och mod. Men det gav tillbaka mer än vi hade vågat hoppas.

Vilken är den bästa ekonomiska läxan du lärt dig?

Den bästa ekonomiska läxan jag lärt mig är att inte låta saker gå ur händerna på en. När vi öppnade Il Conte ramlade det ut pengar. Vi hade ingen koll på köksprocentuella grejer, personalpolitik eller personalprocent. Vi lär oss av våra misstag.

De flesta krögare kommer vid öppningen av sin första restaurang förlora stora mängder pengar. I början saknar man erfarenheten att tänka rationellt, hålla nere passionen och prestigen, samt se över ekonomin och hållbarheten. Något så enkelt och självklart som att använda samma produkter i flera rätter är otroligt lätt att missa. Man vill helt enkelt för mycket. Det är lite som att en maratonlöpare skulle ge allt på sina första hundra meter utan att tänka det minsta på att denne har 4 mil att springa. Man måste vara taktisk.

Vad kan du inte sluta slösa pengar på?

Jag är inte den som slösar pengar. Hade jag fått frågan för 20 år sedan skulle jag svarat kläder, men det är inte lika intressant för mig idag. Idag är jag nöjd med det som är nödvändigt.

Vad är viktigast, tid eller pengar?

Viktigast för mig är tid. Lika mycket idag som för 20 år sedan. Pengar kommer och går. Jag är 55 år, jag kanske inte får mer än 30 somrar till.

Är du en spara, en slösa eller en investera?

Där måste jag säga att jag är alla. Jag vet hur viktigt det är att tänka rationellt, men där kan passionen ibland ta över och helt plötsligt är jag på väg att lägga alldeles för mycket tid och pengar på fel saker. Då får jag slå mig själv på fingrarna och backa några steg.

När det kommer till sparandet brukar jag fråga mig vad jag sparar till. Man ska leva i nuet men också vara försiktig med vad man investerar i. Helt plötsligt kommer en pandemi och den måste du klara av. Med det perspektivet kan man aldrig spara för mycket.


Hör Emilio Ingrosso berätta mer sin bästa investering, varför han aldrig slösar pengar och om sin vision som krögare och musiker i vår podcast Fundamentalt!