av Ulf Ahrner
18 mars, 2021

Låt säga att man hittade den perfekta modellen för hur man tar fram den allra bästa sparportföljen. En perfekt avvägd portfölj mellan risk och möjlighet till avkastning, med de perfekta fonderna och låga avgifter. Skulle denna portfölj då vara perfekt för precis alla sparare?

Nej, självklart går det inte att göra en portfölj som är perfekt för alla. Olika sparare har olika riskvilja och placeringshorisont, av den anledningen bör det åtminstone finnas ett antal portföljer med olika risknivåer att välja mellan. Utöver det finns det såklart även andra personliga preferenser. Det är därför det finns flera olika portföljer att välja på hos Fundler.

Vilken portfölj ska jag välja?

De allra flesta av oss har inte djup kunskap om penningpolitik, riskerna på börsen eller en bestämd åsikt kring specifika marknadssegment. För att få en anpassad riskspridning fungerar någon av våra Smart Index portföljer eller Global Framtid utmärkt. Vår digitala rådgivningstjänst hjälper dig att hitta rätt portfölj med anpassad risk för ditt sparmål. Våra övriga portföljer kompletterar utbudet ytterligare, så att våra rådgivare alltid ska kunna hjälpa dig till den portfölj som är bäst lämpad för dig.

På så vis adderar Fundler flera ytterligare dimensioner till rådgivningens möjligheter, genom att hitta den mest lämpade portföljen åt varje sparare, oavsett sparmål. Vår förvaltning ser hela tiden över innehållet i fondportföljerna, men även vilka portföljer vi bör ha för att matcha våra sparares behov. För närvarande erbjuder vi följande fondportföljer:

Smart Index: Baseras huvudsakligen på breda indexfonder med fokus på låg avgift och få spekulationer i vissa branscher. Våra Smart Index portföljer finns i fyra olika risknivåer för att fungera för alla sparare.

Global Framtid: En portfölj för dig som har en lång placeringshorisont, till exempel för pensionsförsäkringar och barnsparande. Med ett långsiktigt sparmål kan du ofta ta lite mera risk för att få chans till högre avkastning än vad breda index kan ge. Genom mer nischade index och fokus på framtidsbranscher som IT är just det målet med den här portföljen.

Real Vision: En blandning av obligationer och svenska aktier som väntas gynnas extra mycket av den nuvarande politiken med stora finansiella stödpaket runtom i världen. Om du, precis som vi, tror att detta kommer fortsätta en längre tid, kan portföljen ge bra avkastning till låg risk.

Smart Hedge: Huvudsakligen breda aktieindex, vilka skyddas av ett stort inslag av guld och en mindre del optioner. Om du vill följa börsens långsiktiga trend, men är rädd för stora ras på vägen, förväntas portföljen ge god utvecklingen, men med lägre svängningar än börsen.

Just nu jobbar vi aktivt med att se över alla våra innehav ur hållbarhetssynpunkt. Även om man har pratat om klimatförändringarna i flera decennier, så har det faktiskt inte funnits särskilt många renodlade fonder på området förrän under det senaste året. Inom kort lanserar vårt nya hållbarhetskoncept, som låter dina pengar jobba för en bättre värld, utan att det ska behöva drabba avkastningen!

risk reward fundler
Källa: Morning Star, Tidsperiod: 2018-03-01 – 2021-02-28