av Annika Javestad
20 maj, 2021

Uppdaterad: 17 februari, 2022

Att spara med fondrobot fortsätter att öka i popularitet. Inte så konstigt eftersom nästan 80 procent av dem som redan använder sparformen skulle rekommendera samma sak till vänner och familj. Det visar en ny undersökning utförd av oss på Fundler genom Ipsos Norm. Främsta anledningen? Bra och stabil avkastning.

Fondrobotar växer stadigt i popularitet på den svenska marknaden. På ett år har vi på Fundler ökat kundinflödet med hela 50 procent. Dessutom har vi kunnat ge våra drygt 50 000 kunder den högsta avkastningen av alla fondrobotar på marknaden. Det visar jämförelsen av portföljen Global Framtid Potential gentemot likvärdiga portföljer under de senaste två åren.

Fundler Global Framtid presterar bättre än liknande portföljer.
Jämförelse av fonder med liknande förvaltning efter avgifter och kickbacks under tidsperioden 2019/1/1 – 2021/4/30

Som fondrobot optimerar och anpassar vi fondsparandet efter användarens risknivåer, en svår uppgift för många att göra på egen hand. Enligt en ny undersökning från Ipsos Norm anger hela 23 procent att de anser sig sakna den kunskap som krävs för att göra investeringen själv.

Att vilja rekommendera något till familj och vänner är definitionen av en nöjd kund. Vi har högst avkastning bland fondrobotarna, så att hela 40 procent använder en fondrobot just på grund av en bra och stabil avkastning känns som ett kvitto på att vi förstått behovet hos dagens sparare. Att vi kan demokratisera sparande genom att göra den tillgänglig oavsett kunskap eller intresse är otroligt viktigt. – Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler.

Ett perfekt alternativ för långsiktigt sparande

Undersökningen visar att det är personer mellan 18-30 år som i huvudsak vill rekommendera sparande med fondrobotar till en vän eller familj – vilket går i linje med ungas intresse för sparande och börsen generellt. Det är i huvudsak det långsiktiga sparandet som är fokus för de yngre. Pandemin har dessutom gjort det vanligare att spara till boende och pension istället för konsumtion och resor, enligt en ny undersökning från Ungdomsbarometern

Att lägga upp ett långsiktigt sparande är lättare sagt än gjort. Det är därför inte konstigt att många unga vill rekommendera sparande med fondrobotar. Även om man har kunskap sen tidigare är det svårt att tajma hur börsen svänger. Att vi då kan hjälpa till med det, dessutom till en av de lägsta avgifterna på marknaden går helt i linje med vad vi vill åstadkomma. – Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler.

Skulle du rekommendera andra att spara med en fondrobot?

Total18-30 år31-40 år41-50 år51-65 år
Ja79 %82 %77 %70 %79 %
Nej8 %8 %14 %4 %4 %
Vet ej13 %10 %9 %25 %18 %

Varför använder du en fondrobot?

TOTAL
Jag anser att det ger en bra och stabil avkastning40 %
Jag vill sprida mitt sparande på olika plattformar37 %
Jag saknar kunskap att sköta investeringarna själv23 %
Jag vill kunna investera smidigt i mobilen22 %
Jag saknar tid att sköta investeringarna själv21 %
Jag saknar intresse att sköta investeringarna själv20 %
Jag vill kunna få personlig rådgivning i mobilen15 %
Annat1 %

Läs mer om jämförelse mellan fondrobotar här