av Annika Javestad
19 november, 2020

Uppdaterad: 3 april, 2022

 

Vi på Fundler är övertygade om att investeringar med hjälp av teknik och digitala tjänster är här för att stanna. Vi ser ett ökat intresse för våra tjänster dels genom en större medvetenhet, men också i spåren av pandemin som på olika sätt har påverkat hushållen ekonomiskt och i många fall öppnat upp intresset för sparande. Och framförallt vikten av att långsiktigt sätta pengar i arbete.

 

Ofta är det den låga avgiften som lockar många till att välja en fondrobot framför andra alternativa placeringar. Men, även enkelheten och möjlighet att få ett riskanpassat sparande över tid, utan att man själv behöver sätta sig in i hur marknaden rör sig. Men det finns många funderingar kring att låta en fondrobot ta hand om pengarna, i det här inlägget reder vi ut de vanligaste frågorna kring Fundler och vår förvaltning.

 

Varför finns Fundler?
Idag finns det drygt 2 000 miljarder (2 000 000 000 000) kronor insatta på svenska bankkonton. Det är pengar som inte sätts i arbete och därmed minskar i köpkraft på grund av inflation. Eftersom räntan på majoriteten av vanliga konton är lägre än inflationen, minskar köpkraften för pengar som är placerade på ett bankkonto. Sparar du 100 000 kr på ett sparkonto i 10 år, minskar köpkraften med 20 000 kr vid en inflation på 2 procent. Med den insikten förlorar många flera tusenlappar på att inte ge pengarna möjlighet att växa. Fundler vill göra det enkelt att få ut mer av sitt sparande genom att sätta pengarna i arbete. Tack vare avancerad teknik och en digital tjänst, kan vi göra det till marknadens lägsta avgift och med en högre precision än traditionell rådgivning.

 

Vad gör roboten och vad gör ni på Fundler?
Fundlers erfarna förvaltare Thomas Eriksson, Ulf Ahrner och David Unver väljer bland marknadens över 36 000 fonder till våra portföljer. Urvalet beror på vilken risknivå och tidshorisont portföljen ska ha. Därefter kopplar roboten ihop rätt portfölj med kundens specifika investeringsmål. Fondrobot ska därför inte förväxlas med en aktierobot som automatiskt köper och säljer värdepapper på en börs. I dag har vi 8 olika portföljer anpassade till olika risknivåer att välja mellan, antingen väljer man själv, eller tar hjälp av robotens rådgivningstjänst.

 

Vad tjänar ni pengar på?
Fundler tar ut en avgift i form av procentsats på det insatta kapitalet, en så kallad förvaltningsavgift. Avgiften för våra indexportföljer är 0,20% och för våra avancerade portföljer 0,49%. Vi tar inte emot några provisioner, det vill säga att vi inte tjänar på att erbjuda dig som kund en specifik fond framför någon annan. Skulle en fond ge kickback, betalas den oavkortat till ditt konto, vilket påverkar din avkastning positivt över tid.

 

Vad händer om Fundler försvinner?
Fundler omfattas av samma regelverk för att skydda dina pengar precis som alla andra banker och finansiella institut. Dina investerade pengar omfattas också av Riksgäldens investerarskydd, precis på samma sätt som hos banken. Det kan vara bra att veta att ditt insatta kapital dessutom är helt skiljt från Fundler som företag, skulle Fundler försvinna, förvinner därmed inte dina pengar.