av Annika Javestad
30 januari, 2020

Uppdaterad: 31 mars, 2022

I november lanserade Fundler podcasten Fundamentalt. Syftet med podcasten är att avdramatisera ämnet privatekonomi, genom att intervjua kända svenska profiler och okomplicerat prata om pengar och investeringar.

 

Den här veckan släppte vi vårt 10:e avsnitt och lyssnarantalet ökar från vecka till vecka. Även om vi svenskar generellt inte gillar att prata öppet om pengar, så verkar det ändå vara ett ämne som intresserar. Genom att inspireras av andra, hoppas vi att fler blir aktiva i sitt sparande. För vi behöver prata om pengar, men framförallt vikten av att sätta dem i arbete. Inte minst för att säkra vår inkomst som pensionärer men också för att stärka den ekonomiska jämställdheten.

 

I Fundamentalt vill vi slå hål på myten att det är svårt att investera och att det innebära stora risker. I en undersökning från JP Morgan* känner kvinnor ofta ett stort självförtroende kring sin vardagsekonomi, men när det kommer till att investera så verkar det finnas en tröskel. Det skapar en obalans och sämre förutsättningar för kvinnor att bygga en ekonomisk trygghet i samma utsträckning som män. I undersökningen svarar 32 procent av kvinnorna att man föredrar investeringar med små eller inga svängningar, motsvarande andel av männen är 24 procent. Däremot uppger 45 procent av männen att man föredrar att  investeringar med möjlighet till hög avkastning, medan bara 28 procent av kvinnorna har samma inställning till investeringar.

 

Att sätta pengar i arbete har stor betydelse för vår ekonomiska trygghet, framförallt den dagen vi går i pension. I samband med att vi blir fler och fler som ska dela på en mindre pott med pengar som pensionärer, så spelar det egna sparandet en betydande roll.

 

Att ta hjälp av den långsiktiga ekonomiska tillväxten och sätta pengarna i arbete är därför avgörande. Och det är varken komplicerat, kunskapskrävande eller kräver ett stort sparkapital. Kan vi genom vår podcast Fundamentalt inspirera lyssnarna att  börja investera och skapa en rikare framtid, så har vi nått vårt mål!

 

Vi försöker blanda olika personligheter och livshistorier i våra intervjuer. Allt från aktuella influencers till författare, stjärnkrögare, entreprenörer och erfarna investerare. I senaste avsnittet intervjuar programledarna Anna Hegestrand och Fundlers rådgivningschef Jacob Liebermann Börshajens vd Andra Farhad. Hon började investera som 15-åring och redan vid 21 års ålder nådde hon sin första miljon.

 

Oavsett vad du har för mål med din investering, så är det viktigaste att komma igång och sätta dem i arbete.  Alla poddavsnitt finns samlade här.

 

*Källa: Undersökningen genomfördes av Kantar via ett nätbaserat frågeformulär mellan den 8 och 31 juli 2019 genom  Kantars panelpartners på uppdrag av JP Morgan Asset Management.