av Jacob Liebermann
31 juli, 2019

Uppdaterad: 17 mars, 2022

Lägre pensioner förväntas för framtidens äldre. Att slippa leva knapert och istället kunna njuta av vardagen som pensionär visar sig nu vara svenskarnas högsta prioritet. Enligt en ny Sifo-undersökning från Fundler hamnar bilar och båtar långt ner på listan över vad befolkningen skulle spenderat en högre pension på. Istället är det viktigaste att kunna höja levnadsstandarden.

 

Hur mycket svenskarna har sparat till pensionen varierar. Men vad befolkningen faktiskt skulle göra med en högre pension skiljer sig desto mindre. Mer än var tredje svensk uppger i en ny Sifo-undersökning att ett tillskott på en miljon till pensionskapitalet skulle gå till att höja levnadsstandarden. Något som kan bero på rapporteringen kring att framtidens äldre spås ha lägre pensioner än tidigare generationer.

 

– Många kommer till oss med oro över sin pension och de flesta vill bara säkerställa att de kan leva gott. Men det finns mycket man kan göra själv för att höja sin pension. Inte minst att börja spara tidigt och se upp för höga avgifter. Ett genomtänkt sparande gör stor skillnad och idag finns smidiga tjänster för pensionssparande som är både lättillgängliga och prisvärda, säger Anton Fagerlönn, medgrundare av Fundler.

 

Undersökningen visar samtidigt att 15 procent av svenskarna hade spenderat en miljon mer i pension på att resa. Var tionde person uppger att de hade köpt ett fritidsboende. Att investera i en bil eller flytta närmare släkten hamnar däremot i botten på listan.

 

Topplista: Det skulle svenskarna göra med en miljon mer i pension

  1. Höja levnadsstandarden i vardagslivet  – 34 procent
  2. Resa – 15 procent
  3. Köpa ett fritidsboende i Sverige – 6 procent
  4. Bosätta sig utomlands – 5 procent
  5. Köpa ett fritidsboende utomlands – 4 procent

 


Tips från Fundler: Så får du en högre pension

Börja pensionsspara – även om summan är mindre

Vänta inte med pensionssparandet tills du kan spara stora summor varje månad. Börja med några hundralappar så fort du har ordning på ekonomin för att komma in i en vana att spara och utöka summan när du kan.

Gå igenom alla avgifter noggrant

Det är lätt att lockas av billiga eller kostnadsfria upplägg, men oftast är kostnaderna inbakade i lager av avgifter så som depåavgift, förvaltningsavgift, rådgivningsavgift och transaktionsavgift.

Säkerställ att det inte finns några insättnings- eller uttagningsavgifter

De går att undvika och finns endast till för att låsa in ditt kapital och ge rådgivaren extra betalt.

Läs igenom dokumenten du får under rådgivningsmötet

Det som sagts i ett möte är svårt att bevisa – det som står i text är desto lättare. Om du inte förstå allt som står, skriv inte under förrän texten i dokumentationen är omskrivet på ett sätt som du förstår.

Om du föredrar att ta hjälp – välj oberoende rådgivning

På så vis finns inte risken att din rådgivare är en smygsäljare som rekommenderar egna produkter eller behåller provisioner för de produkter som rekommenderas.