Profilbild
av Mohammed Salih
30 januari, 2023

fundler web bullet 01 Elpriset väntas klara förlängt reaktorstopp

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor ytterligare och är nu beräknad till 19 mars. Förlängningen väntas inte ge någon stor påverkan på elpriset skulle vädret bli kallt och vindstilla kan det bli ändringar på det. Vi har sett en ”krasch” på elbörsen efter panikartade priser och utöver det har vädret varit milt i Europa samtidigt som gaspriset fallit hejdlöst.
källa >

fundler web bullet 02 Högre amerikansk tillväxt än väntat fjärde kvartalet

BNP steg mer än väntat med 2,9% i fjärde kvartalet enligt en första beräkning Analytiker hade väntat sig en ökning på 2,6%. Den privata konsumtionen ökade med 2,1% under kvartalet och prisindexet för den privata konsumtionen steg med 3,2. Det betyder att den amerikanska ekonomin fortsätter att växa och att konsumenterna fortsätter att spendera. Högre tillväxt än väntat kan leda till en ökad ekonomisk tillförsikt och förhoppningsvis fortsatt ökad ekonomisk aktivitet i USA
Källa >

fundler web bullet 03 Producentpriserna i Sverige steg

Det rapporteras att producentpriserna i Sverige steg med 2,1% från november till december 2022 enligt statistik från SCB. Detta visar på en ökning av priserna på varor som produceras inom landet. En ökning av producentpriserna kan påverka den allmänna inflationen i landet, eftersom det innebär att företag kan kräva högre priser för sina produkter, vilket kan leda till högre priser för konsumenter. Sverige har redan en hög inflation och att producentpriserna stiger är inte ljus för att försöka trycka ner inflationen.
Källa >

fundler web bullet 04 Jobbslakt på Big Tech

Det rapporteras att över 50 000 anställda har blivit avskedade från stora teknikföretag med hemvist i USA under år 2022 och in på 2023. Dessa företag inkluderar Google, Meta, Amazon, Twitter och flera bolag kan drabbas. Dessa avskedanden kan bero på en mängd olika faktorer, inklusive omorganisering, effekten av pandemin på företagens verksamheter men också förberedelse inför tuffare tider.
Källa >


Följ Fundler i dina sociala kanaler och håll dig uppdaterad om marknaden och börja fondspara nu!