Profilbild
av Mohammed Salih
13 februari, 2023

fundler web bullet 01 Riksbanken höjer styrräntan med 0,50 procentenheter

Riksbanken höjde på torsdagen som väntat styrräntan med 0,50 procentenheter till 3,00 procent. Samtidigt som man kommunicerade att styrräntan väntas höjas ytterligare under våren. Dessutom har Riksbanken beslutat sig för att från och med april sälja statsobligationer. I februari 2023 fattade Riksbanken beslut om att från och med april 2023 inleda försäljningar av statsobligationer i syfte att göra penningpolitiken mer åtstramande och på så sätt värna om inflationsmålet.

källa >

fundler web bullet 02 USA vill införa sanktioner mot vissa kinesiska bolag

USA vill införa sanktioner mot vissa kinesiska bolag efter upptäckten av den kinesiska ballongen, som sköts ned av USA. USA hävdar att ballongen var en spionballong, medan Kina påstår att det var en väderballong. Sanktionerna ska riktas mot kinesiska bolag med anknytning till tillverkningen av ballongen och dess utrustning. På fredagskvällen rapporterades det att USA har skjutit ned ytterligare ett flygande ”objekt”. Vad objektet var och vem som ägde det har inte bekräftats än.

Källa >

fundler web bullet 03 Handeln stoppas på turkiska börsen

Det ledande turkiska indexet, Borsa Istanbul 100, har påverkats kraftigt av jordskalven – inte sedan finanskrisen 2008 har indexet varit så instabilt. Därför har börsens ledning beslutat att stoppa handeln med aktier, optioner och andra värdepapper vid elvatiden på onsdagsförmiddagen.

”I katastroftider som dessa är det bättre att stoppa handeln för att skydda investerare”, säger Marmara Capitals Haydar Acun till Bloomberg.

Källa >

fundler web bullet 04 Biden vill höja skatten på återköp av aktier

President Joe Biden har sagt att han vill se en väsentlig ökning av den nyligen införda skatten på återköp av aktier. Han vill att skatten ska höjas från 1 till 4 procent. Biden hänvisade till de stora vinsterna inom oljesektorn och uppmanade företag att göra det som är rätt. Återköpen har ökat igen på Wall Street och skatten på återköp kan leda till att mer kapital skiftas från börsbolag till investerare via utdelningar.

Joe Bidens möjligheter att få igenom sina ekonomiska förslag är begränsade eftersom Republikanerna har tagit över makten i representanthuset. Trots detta talade Biden om samarbete över partigränserna och inbjudningar till republikanska ledare i kongressen.


Källa >


Följ Fundler i dina sociala kanaler och håll dig uppdaterad om marknaden och börja fondspara nu!