av Jacob Liebermann
15 mars, 2020

Uppdaterad: 13 mars, 2020

Weekly1 Coronaviruset sänker världens börser

Coronaviruset har nu spridit sig över ett flertal kontinenter och anses nu vara en pandemi. Världens börser har varit i fritt fall under veckan och Stockholmsbörsen har backat över -20%.

 

Weekly2 ECB stimulerar ekonomin

Europeiska Centralbanken lanserar ett extra stödköpsprogram och nya omgångar med likviditetslån till bankerna. Ökningen av stödköpen motsvarar 1 300 miljarder kronor och ska pågå till slutet av året. Syftet är att stimulera ekonomin med mer pengar i systemet i en tid av ökad osäkerhet.

 

Weekly3 USA ställer in flyg från Europa

Alla resor från Europas Schengenländer till USA kommer att stoppas i 30 dagar, meddelande president Donald Trump på torsdagsmorgonen. Detta är den mest långtgående åtgärden hittills i USA, i försöken att hindra spridningen av coronaviruset.

 

Weekly4 Stigande bostadspriser i februari

Priset för bostadsrätter steg i genomsnitt med 2% i februari jämfört med föregående månad enligt svensk mäklarstatistik. Villapriserna steg under samma period 1%. På årsbasis närmar mig sig nu prisstegringen för bostadsrätter tvåsiffriga procenttal.

 

Weekly5 Priset på olja har kollapsat under veckan

Efter att OPEC och Ryssland tidigare i veckan misslyckats med att komma överens om en gemensam prisstrategi valde Saudiarabien att kraftigt sänka priset på olja vilket försatte världens börser i rejäl gungning tidigare i veckan.