av Jacob Liebermann
13 januari, 2019

Uppdaterad: 11 januari, 2019

 

Weekly1 ECB räddar italiensk krisbank

Europeiska centralbanken har beslutat om tvångsförvaltning av den italienska banken Carige. Beslutet har fattats av ECB:s italienske chef Mario Draghi och syftar till att rädda denna bank vars omsättning och kunder haft en påtaglig kräftgång de senaste åren.

 

Weekly2 Minskad bilförsäljning i Kina

 Försäljningen av bilar faller i Kina för första gången på över 25 år. Antalet sålda passagerarfordon på världens största bilmarknad minskade med nästan 6% under 2018. Internationella valutafonden har sänkt prognosen för tillväxten i Kina och förutspår att den faller från 6,6 i fjol till 6,2 procent under 2019.

 

Weekly3 Bolåneräntorna höjs på flera håll

SBAB var först ut, följt av Swedbank och Länsförsäkringar. På måndagen meddelade Handelsbanken att banken höjer sina listräntor och på onsdagsmorgonen kom ett liknande besked från Nordea. Nu har även SEB meddelat att man höjt sina räntor.

 

Weekly4 Tysk utdelningsfest

 Av de 30 bolagen som ingår i det tyska storbolagsindexet DAX väntas 20 komma att höja sina respektive utdelningar under 2019. Högst direktavkastning bland DAX bolagen väntas fordonstillverkaren Daimler ha med en utdelning på 3,65 euro, motsvarande en direktavkastning på 7,7%.

 

Weekly5 Ericsson fortsatt i problem

Stora kostnader för olönsamma projekt tynger Ericssons resultat för fjärde kvartalet 2018. Totalt handlar det om 6,1 miljarder kronor som sänker rörelseresultatet med lika mycket. Drygt hälften, 3,1 miljarder kronor, är kostnader för omstruktureringar inom den egna verksamheten. Under 2019 kommer bolaget ta ytterligare omstruktureringskostnader på 1,5 miljarder kronor.