av Jacob Liebermann
24 maj, 2020

Uppdaterad: 22 maj, 2020

Weekly1 Ras på Hongkong börsen

Hongkongbörsen rasar över 5% efter nyheten om att Kina vill driva igenom en ny nationell säkerhetslagstiftning i staden. Lagförslaget ger Kinas parlament mandat att ta fram nya regler och införa åtgärder för att motverka och bestraffa omstörtande verksamhet, terrorism, separatism, utländsk inblandning eller annan verksamhet som utgör ett allvarligt hot mot nationens säkerhet.

 

Weekly2 Mentolcigaretter förbjuds

Den 20 maj (i onsdags) trädde EU:s tobaksproduktdirektiv i full kraft vilket innebär att cigaretter och rulltobak med mentolsmak inte längre kan köpas i svenska butiker. Syftet med lagändringen är att främja folkhälsan.

 

Weekly3 Scania kör full produktion

Från och med juni kommer Scanias produktion att vara i full gång på samtliga fabriker i Europa och Brasilien för att möta orderboken och leverera lastbilar som beställts innan pandemin bröt ut. Samtidigt förlängs korttidsarbetet för tjänstemän till slutet av september.

 

Weekly4 Utökat samarbete mellan polisen och banker

Polisen och storbankerna kommer att inleda ett djupare samarbete för att bättre motverka och förhindra penningtvätt och den organiserade brottsligheten. Samarbetet handlar främst om ett bredare informationsutbyte de två emellan.