Profilbild
av David Unver
29 maj, 2022

Uppdaterad: 4 juni, 2022

Blue-Ellipsis Stark avslutning på börsveckan

Veckan avslutades med positiva tongångar och stigande börskurser efter att konsumenterna i USA visat fortsatt stark köpvilja. Amerikanska konsumentkedjor och den asiatiska E-handlaren Alibaba lämnade starka rapporter, något som stärkte sentimentet i detaljhandeln och aktiemarknaden som helhet.

Orange-Ellipsis Inbromsning i inflationen bröt en jobbig nedgångssvit

Årets första inbromsning i kärninflationen i USA har registrerats, något som gav hopp om en nådd toppen. Det gav stöd till amerikanska börsen, som hade sin första positiva vecka på två månader. Därmed bröts en 8 veckor lång nedgångssvit – den längsta för Dow Jones-indexet sedan 1930 talet.

Purple-Ellipsis Betaljätte sparar och sparkar

Betal- och teknikbolaget Klarna har de senaste åren haft en explosionsartad tillväxt och nått 7 000 anställda. Nu genomförs omfattande neddragningar mot bakgrund av en alltmer kyligare kapitalmarknad för teknik- och tillväxtbolag med höga förluster. 10 procent av arbetsstyrkan sparkas.

Apricot-Ellipsis Finansinspektionen får kritik – ändrar sig

I december 2021 slutade FI att lämna ut blankningspositioner mindre än 0,5 procent av aktiekapitalet i ett bolag. Stor mängd publik blankningsstatistik försvann. Efter stormande kritik verkar FI nu ha ändrat sig. De överväger att på nytt publicera den totala blankningsgraden i börsbolagen.


Följ Fundler i dina sociala kanaler och håll dig uppdaterad om marknaden och börja fondspara nu!