av Maria Franzon
11 augusti, 2019

Uppdaterad: 9 augusti, 2019

 

Weekly1 USA inför nya importtullar

USA inför nya importtullar på kinesiska varor. Smartphones, elektronik, skor och leksaker är bland varorna som förväntas påverkas. Världens börser har reagerat negativt på händelsen och fallit på bred front under inledning av veckan.

 

Weekly2 Statens överskott lägre än väntat

I juli hamnade statens överskott på 28,2 miljarder kronor vilket är lägre än Riksgäldens prognos på 34,6 miljarder. Enligt Riksgälden beror differensen på lägre skatteinkomster än väntat.

 

Weekly3 Astra Zeneca stäms för att ha mutat konkurrenter

 Läkemedelsbolaget JM Smith Corporation anklagar Astra Zeneca för att ha mutat två konkurrenter att senarelägga lanseringen av generiska versioner av Astra Zenecas antipsykotiska läkemedel Seroquel. I ett skriftligt uttalande uppger Astra Zeneca att anklagelserna är ogrundade.

 

Weekly4 Nya rekordnivåer för Svemester

Trenden att ”Svemestra” – semestra i Sverige nådde nya rekordnivåer i sommar.
Jämfört 2018 ökade bokningar av semesterboenden med 11% i början av sommaren och 18% i slutet av juli och campingbesökare har ökat med 15–20%. Antalet tågbokningar med SJ ökade med hela 30%. Orsaker kan bl.a. vara svag krona, Greta-effekten och förra årets värmebölja.

 

Weekly5 Svag krona gynnar rederier

 Den svaga kronan gör att allt fler väljer att ta semester närmre hemmet. Den svaga kronan lockar även fler utländska resenärer och resultatet är att flera rederier slår rekord i passagerarantal.