av Jacob Liebermann
29 september, 2019

Uppdaterad: 27 september, 2019

Weekly1 Tyskland i recession

Tysklands inköpschefsindex sjönk till 49,1 i september jämfört med 51,7 föregående månad vilket är den sämsta månaden sedan 2009 enligt IHM Markit. Tysk industri tampas med effekterna av handelskrig, en global inbromsning för fordonsindustrin och oro för Brexit utan ett utträdesavtal.

 

Weekly2 Thomas Cook i konkurs

Efter misslyckade samtal om kapitaltillskott ansökte det brittiska resebolaget om konkursförfarande i en domstol i London i måndags. Resebolaget äger bland annat den svenska reseoperatören Ving.

 

Weekly3 KI-barometern sjunker

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 94,6 i september vilket kan jämföras med 95,0 föregående månad. Hushållens humör föll till den sämsta nivån sedan 2012, medan industrin och handeln repade sig något efter tidigare tapp.

 

Weekly4 Tullen orolig för Brexit

Den sista oktober lämnar Storbritannien EU och som det ser ut just nu blir det en hård Brexit där landet lämnar utan ett utträdesavtal. Tullverket oroar sig över att många företag ännu inte har ansökt om de tillstånd som kan behövas om britterna lämnar EU om en månad utan avtal.