Profilbild
av David Unver
12 december, 2021

Uppdaterad: 11 december, 2021

Blue-Ellipsis Ökat marknadshumör efter minskad Omikron-oro

Riskaptiten återvände till börsen när oron för Omikron släppte. Den allmänna uppfattningen att varje ny virusvariant har mindre påverkan på ekonomin än tidigare utlöste ett lättnadsrally. Stockholmsbörsens breda index steg med 3 procent och storbolagsindex klättrade 4 procent.

Orange-Ellipsis Amerikansk inflation den högsta på 40 år – enligt förväntningarna

Inflationstakten i USA steg till 6,8 procent från 6,2 procent. Det är den högsta noteringen sedan 1982. Marknaden drog en lättnadens suck när siffran kom ut enligt förväntningarna vilket fick såväl volymer som börskurser att stiga efter en svag inledande fredagshandel.

Purple-Ellipsis Återköpsprogram ökar på börsen

Det har blivit mer tydligt under hösten att bolag använder sina stora kassor till att återköpa den egna aktien. Som alternativ till utdelningar eller nyinvesteringar är aktieåterköp ett annat sätt att vårda kursen och skapa vinsttillväxt per aktie över tid. Senast i raden var kasinobolaget Evolution som under veckan köpte tillbaka aktier för 2 miljarder kronor.

Apricot-Ellipsis Det svänger om nynoterade Volvo Cars

Nya folkaktien och biltillverkaren har senaste dagarna varit i fokus efter att media granskat dess kopplingar till den kinesiska staten. I fredags upptäcktes olaga intrång och egendom kopplat till forskning och utveckling har blivit stulet. Aktien föll 2 procent på nyheten.


Följ Fundler i dina sociala kanaler och håll dig uppdaterad om marknaden och börja fondspara nu!