Profilbild
av David Unver
19 december, 2021

Uppdaterad: 28 december, 2021

Blue-Ellipsis Räkna med utdelningsfest i vår

Under pandemiåret begränsades börsbolagen att lämna utdelningar. I år fick aktieägarna känna på sötman igen men med vissa restriktioner på storleken. Nu står bolagen i OMXS30, mest omsatta på Stockholmsbörsen, redo med sina urstarka balansräkningar och kassor att under våren dela ut 270 mdr kr – en ökning med drygt 60 mdr jämfört förra bokslutet.

Orange-Ellipsis Det nya guldet ger klimatsmarta lösningar

Lignin är skogsråvaran som ryktas vara den nya mångmiljardaffären inom många nya och gröna innovationer. Den nya klimatsmarta skogsråvaran har stora användningsområden, allt från tillverkning av kolfiber, batterier och asfalt. Skogsindustrin och börsbolag har redan påbörjat storsatsningar och ser lignin som den nya guldgruvan.

Purple-Ellipsis Centralbanker drar i handbromsen

Amerikanska centralbankens tillgångsköp minskas från 15 till 30 miljarder USD per månad och upphör i mitten av mars. Bank of England chockade marknaden med att vara först bland de ledande centralbankerna att höja räntan. Detta kan markera början på slutet för en centralbanksepok med aldrig tidigare skådade ekonomiska stimulanser.

Apricot-Ellipsis FI minskar informationsflödet för blankningar

Trots att inget officiellt beslut finns är det inte längre möjligt att begära ut information om mindre blankningspositioner ned till 0,2 procent av kapitalet från myndigheten. Detta minskar transparensen kring börsens ägarstruktur och blankningar. Att blanka, eller ta kort position, innebär att man spekulerar i att en aktie eller finansiellt instrument ska sjunka i värde.


Följ Fundler i dina sociala kanaler och håll dig uppdaterad om marknaden och börja fondspara nu!