Profilbild
av David Unver
27 februari, 2022

Blue-Ellipsis Ryssland har invaderat Ukraina

Veckans nyhetsflöde präglades av Rysslands militära invasion i Ukraina. I ett tal på torsdagsmorgonen meddelade Rysslands President Putin att en ”militär operation är inledd”. Det pågår nu intensiva strider runt Ukraina. Nu riktas sanktioner mot Ryssland gällande bland annat export och uteslutning från banksystemet Swift.

Orange-Ellipsis Börsoron trappades upp och riskviljan avtog

På dagen som invasionen inleddes öppnade Stockholmsbörsen med en nedgång på 4,4 procent. Nedgångarna var även breda på de övriga europeiska börserna. Moskvabörsen rasade 34 procent. Stora kapitalflöden flyttades till traditionellt mer säkrare hamnar i osäkra tider, bland annat guld.

Purple-Ellipsis Oljeprisrusningen fortsätter

Priset på brent-olja (Nordsjöolja) rusade när invasionen var ett faktum och nådde första gången sedan 2014 över 100 dollar fatet. De svenska bensin- och dieselpriserna noterade den högsta nivån någonsin. Detta efter att flera kedjor höjt drivmedelspriserna kraftigt under oljeprisuppgången.

Apricot-Ellipsis Fondrally lyfte pensionerna

Under de närmaste veckorna får sex miljoner svenskar det orangea kuvertet med information om pensionen. I snitt tjänade pensionsspararna 57.900 för den allmänna pensionen, vilket motsvarar en ökning med 3,4 procent jämfört med 2020. 18,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten sätts av till allmänna pensionen.


Följ Fundler i dina sociala kanaler och håll dig uppdaterad om marknaden och börja fondspara nu!