Profilbild
av David Unver
6 mars, 2022

Uppdaterad: 5 mars, 2022

Blue-Ellipsis Ryssland isoleras

Västvärlden har i veckan satt in det tyngsta ekonomiska artilleri i sanktionsväg mot Ryssland. Flertalet ryska banker slängs ut från finanssystemet Swift. Landets centralbank beläggs med sanktioner som förhindrar den att använda internationella valutareserver. Experter menar att västvärlden nu förbrukat det som finns att tillgå.

Orange-Ellipsis Rysslandsfonder köpstoppas

Rubeln rasar, styrräntas chockhöjs och börsen har kollapsat. Pensionsmyndigheten och nätmäklarna Avanza och Nordnet stoppar köp i ryska fonder. Detta för att skydda spararna från den extremt osäkra utvecklingen på ryska finansmarknaden. Ryska tillgångar är oftast väldigt volatila men nu är risken betydligt mer påtaglig.

Purple-Ellipsis Kriget riskerar höja inflationen ytterligare

Affärsekonomer väntar sig en svagare tillväxt och högre inflation än tidigare. Kriget i Ukraina har komplicerat ett redan svårt läge för världens centralbanker. Stigande priser på livsmedel, energi och flaskhalsar i leveranskedjor ställer det i försöket att hålla inflationen i schack.

Apricot-Ellipsis Amerikanska centralbanken höjer räntan

FED blir efter Royal Bank of England nästa centralbank att höja räntan. Det bekräftades i veckan när världens blickar skiftade fokus från Ukraina och mot centralbankschefen Powell. I anförandet framgick inte hur mycket räntan kommer att höjas men det konstaterades inte vara de 50 punkter som tidigare har befarats.


Följ Fundler i dina sociala kanaler och håll dig uppdaterad om marknaden och börja fondspara nu!