Profilbild
av Mohammed Salih
9 december, 2022

Vänner och familj, julmat och julpynt viktigast för att skapa en jul

I år väntas svenska konsumenter handla julklappar för 21 miljarder kronor. Det motsvarar omkring 3150 kronor per köpare, det visar en undersökning från Svensk Handel. Den totala julklappsbudgeten är därmed oförändrad från förra året, och indikerar att hushållen är något avvaktande i sina inköpsplaner.

Kollar vi vidare i undersökningen från Svensk Handel anser 6 av 10 att vänner och familj är viktigast för att skapa en riktig jul, följt av julmat och julpynt. Det är samma prioritering som förra året, vilket visar att traditioner och förväntningar kopplade till julen är starka. Uppfattningen att det är vänner och familj som är viktigast för att skapa en riktig jul råder det bred konsensus kring i alla åldrar.

Julklappar hamnar långt ner på listan när det kommer till att skapa en riktigt bra jul. På femte plats hittar vi just julklappar, och kanske är det hållbarhetsaspekten som har fått en större betydelse?

Varför inte ge bort ett sparande som är både hållbart och långsiktigt gynnsamt?

Ge bort ett sparande i julklapp!

Att ge bort ett sparande i julklapp är en bra idé för dig som är på jakt efter en meningsfull gåva, och perfekt till den som redan har allt den behöver. Att ge bort ett sparande visar att du bryr dig om mottagarens framtida välbefinnande och ger dem möjlighet att sätta undan pengar för att uppnå sina egna mål, oavsett om det gäller att spara till ett stort köp, investera i något värdefullt eller bara för att ha en trygg ekonomisk grund.

Det finns lite olika sätt att gå tillväga på om du vill ge bort ett sparande som julklapp. Du kan till exempel öppna ett sparkonto åt mottagaren och göra en insättning som startkapital. Det ger dem möjlighet att själva välja hur de vill placera pengarna och hur mycket de vill spara varje månad. Du kan också ge bort en andel av en investering eller en Fundlerportfölj som julklapp, vilket kan vara lite mer avancerat men också mer lönsamt på sikt då man kan utnyttja den ekonomiska tillväxten i världen.

Viktigast av allt är att ge bort sparandet med en önskan om att mottagaren ska nå sina drömmar och mål. Lägg gärna en personlig touch på gåvan genom att skriva ett kort brev som kanske innehåller några goda råd om sparande och avsluta med lyckönskningar. På så sätt blir det inte bara en praktisk gåva, utan en som också visar att du verkligen bryr dig om mottagarens framtid.

Små klappar kan bli stora klappar

Låt oss säga att vi inte köper några julklappar, istället ger vi bort 1 000 kr som vi investerar via Fundler. Om vi räknar med en årlig snittavkastning på 8 procent kommer denna tusenlapp vara värd cirka 4000 kr om 18 år. Alltså har man fått 3 000kr genom en kalkylerad risk. Självklart har inflationen naggat lite av pengarna men de har trots det vuxit och köpkraften är kvar.

Tänk dig att du sätter upp det som en rutin framöver, du slutar köpa julklappar och lägger istället undan pengar för att investera varje jul. Som exempel väljer du en summa på 1 000 kr, med tiden och ränta-på-ränta-effekten får pengarna möjlighet att växa, då har du en summa på 41 000 kr efter 18 år. Där hela 22 368 kr av det är avkastning.

Hur ger man bort ett sparande till barn rent praktiskt?

Ett alternativt är att öppna en kapitalförsäkring i ditt eget namn och ha barnet som förmånstagare. Har du barnet som arvtagare kan du också öppna upp ett ISK i ditt eget namn, det gör jag och investerar självklart via Fundler för ett enkelt och automatiskt sparande.

Jag vet vilken julklapp jag kommer ge min dotter, vet du?*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Informationen häri utgör inte och ska inte uppfattas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendationer. Åsikterna som uttrycks i texten är artikelförfattarens egna, och representerar nödvändigtvis inte Fundler.