av Annika Javestad
14 maj, 2021

Uppdaterad: 31 maj, 2022

Att ha en miljon kronor på kontot är en målbild för många. Men hur gör man för att spara ihop till sin första miljon och hur lång tid tar det? Faktum är att det är lättare än vad många tror, men det kräver tålamod, långsiktighet och att man tar hjälp av rätt sparform.

Det kan kännas övermäktigt att börja ett sparande med siktet inställt på målet att nå en miljon kronor. Men, med vetskapen att du bara behöver dubbla värdet på en krona 20 gånger för att uppnå en miljon, så kanske det ändå känns överkomligt. Till och med lite för bra för att vara sant. Vi reder ut hur det fungerar!

Vilken sparform ska jag välja?

För att dina pengar ska ges bästa möjliga förutsättning att växa, så är sparformen helt avgörande för hur lång tid det kommer att ta för dig att nå målet. Ett sparkonto ger idag ingen eller max någon procents avkastning. Om du sparar 1 000 kronor per månad på ett konto helt utan ränta, så kommer det ta 1 000 månader att nå miljonen, eller närmare bestämt 83 år. Om vi ökar räntan till 1 procent, så tar det bara 61 år. Men även det är en väldigt lång tid.

För att nå målet inom en rimlig tid behöver du ta hjälp av marknadens utveckling och investera pengarna. Om vi utgår från en avkastning på 8 procent, vilket är börsens genomsnittliga avkastning de senaste 20 åren, så tar det bara 26 år att nå miljonen. Nu börjar det kännas lite mer rimligt. Så här ser utvecklingen ut år för år:

Hur många år det tar att spara ihop till en miljon kronor.
Hur lång tid tar det att spara ihop till en miljon? 3

Hemligheten bakom tabellen kallas ränta-på-ränta effekten och går ut på att varje procentuell ökning av exempelvis ett fondinnehav påverkar nästkommande ökning på ett sätt som gör att ökningen accelererar kraftigare och kraftigare varje gång. Det innebär att en insättning av en någorlunda liten summa, även med en svagt uppåtgående kurs, med tiden blir stor. I början kommer det krävas att du anstränger dig, samtidigt som belöningen i form av avkastning verkar till synes liten. Ett antal år senare kommer dina arbetande pengarna ge dig en till synes hög avkastning till en låg insats från din sida, då är den berömda snöbollen i rullning. Mer om ränta på ränta effekten skriver vi om här.

När är det bäst att spara?

De två absolut viktigaste faktorerna för att sätta dina pengar i arbete och uppnå ditt sparmål, är tid och avkastning. Tillsammans gör de nämligen det största jobbet åt dig. Ett gyllene riktmärke är att spara 10 % av din disponibla inkomst, vilket innebär inkomsten efter skatt. Men det bästa sparandet är det som blir av och varje resa börjar med ett första steg. För att få ut så mycket som möjligt av ditt sparande är ett bra tips att du sparar kontinuerligt, till exempel varje månad. Lägg undan ditt sparande samma dag som lönen kommer in på kontot, då riskerar du inte att dom används till annat.

Genom att spara kontinuerligt i till exempel fonder, så investerar du i både börsens upp- och nedgång. Det gör att du sprider risken och drar fördel av marknadens rörelser över tid, eftersom du köper fondandelar när det både är billigt och lite dyrare.

Så här lång tid tar det att spara till en miljon kronor beroende på vilken summa du sätter av varje månad med en avkastning på i genomsnitt 8 procent.

Hur många år det tar att spara ihop till en miljon kronor.
Hur lång tid tar det att spara ihop till en miljon? 4

Vilka fonder ska jag välja?

Förutom aktiemarknaden där du kan investera i specifika företag, har du som sparar i Sverige flera tusen fonder att välja mellan. För den som inte själv är aktiv i sitt sparande och har kunskapen att välja specifika aktier eller fonder som passar ditt sparmål, så är en fondrobot ett bra alternativ. Läs mer om Fundler och vår fondrobot här.

Med en fondrobot slipper du fundera på vilka fonder som är bäst lämpade för att nå målet. Fondroboten säkerställer också att du alltid behåller din risknivå när marknaden svänger. För att få ut så mycket som möjligt av ditt sparande är det viktigt att du har rätt risknivå, så att pengarna ges möjlighet att utvecklas positivt. En fondrobot tar fram en bra mix av fonder för just ditt sparmål och justerar balansen mellan fonderna så att dina pengar inte utsätts för onödigt hög eller låg risk.

Sammanfattning

Det är fullt möjligt att spara ihop en miljon kronor och hemligheten är att sätta dina pengar i arbete. Ränta på ränta-effekten gör den största delen av jobbet, du behöver bara vara tålmodig och långsiktig.


Mer relaterad läsning

Att sprida risken i ditt sparande

Fundlers portfölj bättre än konkurrenterna!

Så blir du rik – och så gör du för att lyckas