av Maria Franzon
26 februari, 2019

Uppdaterad: 28 februari, 2019

Vi lever allt längre och enligt pensionsmyndighetens senaste prognos kommer dagens 35 åringar behöva jobba tills de blir 70 år utifrån beräkningen att du ska få motsvarande pension som du skulle fått vid 65 års ålder. Detta om medellivslängden varit oförändrad.

Det nuvarande pensionssystemet växte fram under en tid då fast anställning med kollektivavtal var det normala och består oftast av två delar.  (1) Den statliga pensionen, vilken främst påverkas av antalet år du arbetat och vilken lön du har. I många fall tillkommer ytterligare en del, nämligen tjänstepensionen (2) och detta är något som arbetsgivaren betalar. Det är dock viktigt att poängtera att långt ifrån alla har tjänstepension. Beroende på hur länge du arbetar får du med allmän pension och tjänstepension i snitt 60–75% av din lön i pension.

Privat pensionssparande kan vara avgörande

För de flesta är det viktigt att komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen med ett privat sparande för att få pensionen att räcka till. Det är extra viktigt om du vill gå i pension tidigare, arbetat deltid eller varit föräldraledig en längre tid.

Om du är egenföretagare eller inte har tjänstepension kan det privata pensionssparandet vara avgörande. Om din månadslön är under 40 000kr behöver du enligt pensionsmyndigheten spara 4,5–5% av din lön till pensionen. Har du en högre lön behöver du spara mer.

Se till att ha koll på avgiften

Ett bra alternativ för det privata pensionssparandet är att sätta in pengar på ett investeringssparkonto (ISK). För att dina pengar ska växa så mycket som möjligt behöver du välja en viss risk, men det viktigaste är att ha koll på avgiften du betalar. Avkastningen är såklart viktigt men den kan alltid variera beroende på börsens upp- och nedgångar. Avgiften vet du däremot vad den är och med en låg avgift behåller du en större del av ditt sparande.

Om du exempelvis sätter in 100 000 kr idag i en vanlig blandfond (avgift 1,5%) så blir det 661 436 kr på 30 år. Om du istället använder Fundler (avgift 0,69%) blir det 830 244 kr – du får alltså 168 808 kr mer till pensionen tack vare den låga avgiften. *Förväntad avkastning 8% per år.

Att tidigt komma igång med ett bra pensionssparande med låg avgift gör att du kan gå i pension tidigare och få en rikare tillvaro som pensionär.

Fundler-Framtid_Fundler-tillvaxt

På Fundler har vi tagit fram portföljer som Smart Index Tillväxt och Smart Index Framtid som är utmärkta alternativ för den som har minst 10 år kvar till pension. Genom några få knapptryck sätter du in ett startbelopp eller aktiverar ett månadssparande hos Fundler och tar steget mot en rikare pension. Sparandet omfattas av svenska Riksgäldens insättningsgaranti, du betalar inget extra för att sätta in eller ta ut pengar och rådgivningen är oberoende.

 

 

*Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Hos Fundler investeras dina pengar i fonder som är utvalda med omsorg för att du ska få så hög avkastning som möjligt utan att ta onödiga risker. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i en annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.