av Annika Javestad
11 mars, 2021

En ny undersökning från Ipsos Norm på uppdrag av oss Fundler visar att kunskapen om fondrobotar ökat med 30 procent senaste året. I början av 2020 uppgav tre av tio svenskar att de känner till den digitala sparformen – idag är den siffran fyra av tio. Och 2021 ser ut att bli ännu starkare. Undersökningen visar nämligen att närmare var fjärde svensk, som ännu inte använder sig av tjänsten, kan tänka sig att göra det. 

Intresset för sparande och investeringar har ökat i samband med förra årets turbulenta marknad och börsutveckling. Det totala nysparandet i fonder uppgick under 2020 till 75,9 miljarder kronor. Och den positiva trenden fortsätter de första månaderna in på 2021 enligt senaste rapporten från Fondbolagens förening.

Ett ökat intresse för sparande och insikten att låga avgifter och bred riskspridning är viktiga faktorer för avkastning över tid, har gynnat alternativa investeringsformer som fondrobotar, som växer stadigt i popularitet. En ny undersökning från Ipsos Norm, på uppdrag av Fundler, visar att det idag är 39 procent av svenskarna som känner till den smarta sparformen. Många upplever tjänsten som ett smidig och enkelt sätt att komma igång med ett riskanpassat oavsett tidigare erfarenhet.

Det gläder oss att så pass många fått upp ögonen för vår tjänst. Vi märker även av det ökade intresset tydligt hos oss på Fundler. Bland annat genom att antalet användare ökat med hela 25 procent det senaste året. Vi är dock inte förvånade. Fondrobotar fyller en viktig samhällsfunktion då de effektiviserar och demokratiserar sparande. Den här typen av sparform börsen och ekonomisk tillväxt tillgänglig för alla oavsett tidigare intresse och kunskap, säger Håkan Nyberg, tf vd på Fundler.

Vår undersökning visar även att av de som ännu inte använder sig av en fondrobot, är det närmare var fjärde svensk, 23 procent, som ställer sig positiva till att göra det. Något som går i linje med det ökade intresset för börsen och aktiesparande generellt – inte minst hos unga. Statistik från Sveriges värdepapperscentral Euroclear[1] visar att antalet unga i åldern 21–30 år som investerat pengar under 2020 jämfört med 2019 har femdubblats.

Framtiden för Fundler och fondrobotar överlag ser väldigt ljus ut. Vi stängde faktiskt januari månad all time high – och vi har många fler spännande händelser framför oss tillsammans med våra kunder. Bland annat har vi rekryterat Anna-Lena Wretman, som för närvarande är vd på Swish, som kommer att axla rollen som vd på Fundler om ett par månader. Hon är en stark profil inom finansvärlden med värdefull kunskap som kommer vara väldigt viktig för den kraftiga tillväxtresa vi står inför, säger Håkan Nyberg.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av Fundler. Under januari 2021 har sammanlagt 1 000 intervjuer genomförts med män och kvinnor 18–65 år i Sverige. Undersökningen är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd.

Bilaga

Vet du vad en fondrobot är?

 20212020
Ja39 %30 %
Nej61 %70 %

Skulle du kunna tänka dig använda en fondrobot?

 2021
Ja23 %
Nej19 %
Vet ej58 %

[1] https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ungas-aktieintresse-okade-dramatiskt-under-2020