av Maria Franzon
22 maj, 2020

Uppdaterad: 31 mars, 2022

Svenska fondrobotar har varit på stark frammarsch de senaste åren. Drygt var fjärde svensk uppger att de skulle kunna tänka sig att använda en fondrobot. Det visar en ny undersökning som genomförts på uppdrag av oss på Fundler.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm under perioden 14–20 februari 2020. Sammanlagt har 1 001 intervjuer genomförts med män och kvinnor 18–65 år i Sverige. Undersökningen är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd*.

Det är naturligtvis glädjande siffror. Med den digitala utvecklingen och det allmänt större intresset för sparande och investeringar ligger framtiden för utvecklingen av nya investeringsformer. I en undersökning gjord av Sifo Kantar genom Swedbank tidigare i år uppgav hälften av spararna att man vet vad som påverkar avkastningen. Men en av fem tycker det är svårt att förstå olika fonders risknivå och hur valet av fonder påverkar risken i sparandet.

Det kan vara en anledning till ett ökat intresse för fondrobotar och en sparform som på ett enkelt sätt hjälper kunden att hitta en risknivå som passar det specifika sparmålet. Det i kombination med ökad användning av digitala banktjänster i allmänhet ger också ett större förtroende för digitala investeringstjänster.

Per Westerberg, före detta näringsminister var en av de första att investera i Fundler. Han menar att fondrobotar som Fundler demokratiserar möjligheten att spara och investera enkelt till bra avkastning och ger sin syn på varför intresset för fondrobotar ökar.

”Fondrobotar är redan en väletablerad sparform i länder som USA, England och Tyskland och i Sverige kommer utvecklingen att fortsätta åt samma håll. Potentialen är enorm och många svenska aktörer har redan lyckats väldigt bra. Inte minst Fundler som gav högst riskjusterad avkastning i fjol. Att Fundler är helt oberoende gör att man som användare kan känna sig trygg med att det enda sättet för bolaget att tjäna mer pengar är genom att se till att du som användare faktiskt gör det. Jag är helt övertygad om att fondrobotarna kommer växa ännu mer i samband med att svenskarna inser fördelarna”, säger Per Westerberg.

Har du några frågor kring ditt sparande eller att använda en fondrobot är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

 

*Skulle du kunna tänka dig att använda en fondrobot?      
Totalt Kvinnor Män
Ja 26% 25% 28%
Nej 30% 25% 36%
Vet inte 43% 49% 35%